2022. március 19., szombat

AMIKOR ORBÁN VIKTOR AZT BIZONYGATTA, HOGY AZ OROSZOKKAL KELL BARÁTKOZNUNK

HVG
Szerző: LENGYEL TIBOR
2022.03.19.


A kormánypárt politikusai nemrég tagadni próbálták, hogy oroszbarátság lett volna az, amilyen viszony az Orbán-kormányt Vlagyimir Putyin rendszeréhez fűzte. A legjobb, ha megnézzük, milyen fideszes nyilatkozatok maradnak fenn az elmúlt 12 évből.

Elég fagyosan indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin viszonya. Illetve, mint arra előző cikkünkban rámutattunk, valójában nem is álltak egymással semmilyen viszonyban, a Fidesz elnöke első, 1998-2002 közötti kormányzása idején nem találkozott az 1999 végén kinevezett orosz államfővel, ezt követően, ellenzékben pedig határozottan támadta a Putyinnal üzletelő Gyurcsány-kormányt, Oroszország magyarországi befolyását nemkívánatosnak tartotta, Vlagyimir Putyinról pedig olyan hangnemben nyilatkozott, amely ma már elképzelhetetlen volna. Ukrajna lerohanását, mint vészjósló forgatókönyvet több mint egy évtizeddel ezelőtt felvázolta Szijjártó Péter és Deutsch Tamás is.

A fordulat 2009-ben következett be. A Fidesz elnöke a dumában kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt szentpétervári kongresszusára kapott meghívást, ahol tárgyalt is Putyinnal, aki akkor éppen kormányfőként állt országa élén. A találkozóról sok hír nem szivárgott ki, Orbán viszont a Hír Tv-nek úgy nyilatkozott utána, hogy az "orosz-magyar ügy" "néhány gyanús szocialista alak területe és fennhatósága alatt áll", ezért "szeretnék azt rendezni és új alapokra helyezni" a XXI. század kívánalmai szerint.

Orbán a szentpétervári Putyin-találkozó után, majd egy évvel később, kormányra kerülve már látványos fordulattal mélyült el Oroszország dicséretében, méltányolva a Putyin-féle ideológiát és egyre szorosabbra fűzve velük a korábban ellenzett gazdasági érdekkapcsolatokat is. Ugyan a kormánypárti politikusok próbálják tagadni, hogy az oroszbarátság oroszbarátság volna, nem csak Ungváry Krisztián történész számára nyilvánvaló, hogy nagyon is erről volt szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.