2022. március 20., vasárnap

EGY ZUGLÓI NYILAS PARANCSNOK ÉLETÚTJA

MÉRCE
Szerző: LÉNÁRT ANDRÁS
2022.03.20.


Amikor a magyar rendőri szervek a hatvanas évek közepén megbízást kaptak nyilas ügyek „kreálását” szolgáló fokozott adatgyűjtésre, a hazai igazságszolgáltatási szervek összefoglalóikban némi büszkeséggel jelezték, hogy a népbíróságok már a háborút követő években közel 21.000 ember ügyét tárgyalták meg. A háborút követően a zuglói nyilasokat is „elővették” már egyszer, 22 főt ki is végeztek közülük.

A végül 1967-ben megtartott perben – mellyel az ország bizonyos értelemben le kívánta róni nemzetközi kötelezettségét – újabb 19 vádlottat állítottak elő, olyan egyéneket, akiknek többsége korábban megúszta az elszámoltatást. Hármójukat ítélték halálra. A legfontosabb szereplő, a kerületvezető Szelepcsényi László azonban nem volt jelen, mivel 1944 karácsonyán sikerült elmenekülnie a fővárosból és az országból.

A 23 évvel későbbi budapesti tárgyalásról így is értesülhetett, hiszen Magyarországon valóságos médiaesemény lett, melynek híre gyakorlatilag bejárta az egész világsajtót – sok más lap mellett a Washington Post és a New York Times is közölt beszámolót a három halálraítélt nevével 1967 áprilisában.

Mit tudhatunk e nyilas főbűnös életútjáról és 1944-45-ös elkövetői szerepéről? Írásunk e kérdést járja körül a fellelhető források tükrében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.