2022. március 7., hétfő

HIÁNYZIK A TÁMASZ A FORINTNAK - A GRAFIKON, AMI MAGÁÉRT BESZÉL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LENKEI GÁBOR
2022.03.07.


Ismét bebizonyosodott, hogy a kormányzat által olyan gyakran dicsért monetáris függetlenség egy akkora gazdaság számára, mint a magyar, inkább kiszolgáltatottságot jelent. Azok a nemzeti devizák, amelyek már (akár csak valamilyen módon) az euróhoz „előszobáznak”, megúszták a zuhanást.


Alaposan megzavarta a térségbeli devizapiacokat az Ukrajna elleni orosz támadás. Kivételt jelent a bolgár leva és a horvát kuna, amelyek árfolyama csak minimális mozgást mutatott az euróval szemben, a háborús cselekmények megindulása óta is csak kis mértékben változott Ez korántsem véletlen: a két deviza a csatlakozás előkészítéseként már tagja az euró „előszobájaként” emlegetett ERM-2 rendszernek. Ebben két évet kell eltölteni a közös valuta tényleges bevezetése előtt.

A horvát kormány múlt csütörtökön már be is terjesztette a Szabornak, a zágrábi parlamentnek a törvényjavaslatot, amely az euró majdani bevezetésének részleteit szabályozza. A román lej mozgása is minimális volt. Délkeleti szomszédunk nemrég, decemberben jelentette ki, hogy 2029-től csatlakozni kíván az euróövezethez, és úgy tűnik, már a szándék határozott kinyilvánítása is biztosított némi védelmet devizája számára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.