2022. március 25., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.03.23.


A SZERK.

A SZERK.
A tarhás

Fogy a pénz. És bár az orosz segítség Orbánéknak továbbra is megfelelne, az se lesz – Moszkvának az elkövetkezendő évtizedben alighanem kisebb gondja is nagyobb lesz annál, mint hogy euró- vagy dollármilliárdokat fektessen európai hasznos idiótáiba.

A SZERK.
Díszpolgári kör

„A hazai felsőoktatás egyik kiemelkedő intézményeként – az európai egyetemek Magna Charta-jának [sic!] szellemében – a legmagasabb szintű, sokoldalú, multidiszciplináris képzéssel, kutatással és fejlesztéssel járul hozzá az egyetemes tudomány és a magyar társadalom fejlődéséhez” – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján a Küldetés menüpont alatt.

A SZERK.
Szelfi békaperspektívából

Még csak egy napja támadta meg Oroszország Ukrajnát, még épp csak az első menekültek érkeztek ide, amikor az ukrán határ innenső oldalán megjelentek a taxis hiénák, hogy hasznot húzzanak az életükért világgá futók nyomorúságából.

PUBLICISZTIKA

VONNÁK DIÁNA
Ukrajna Oroszországon innen és túl
Nemzet és nemzettudat

Vlagyimir Putyin február 24-i, a háborút bejelentő beszédében felidézte, hogy hatalmas károkat okozott a Szovjetuniónak 1941-ben az, hogy óvatos politikát folytatott, és preventív lépések helyett defenzívára kényszerült, amikor Németország hadüzenet nélkül megtámadta. „Az agresszor megnyugtatására tett kísérlet a nagy honvédő háború előestéjén tévedésnek bizonyult, ami sokba került népünknek. Másodszor nem engedünk meg egy ilyen hibát, nincs jogunk ehhez.”

MAJTÉNYI BALÁZS
A morális szélkakas
Az alkotmány és az erkölcs

Az alkotmányozásról és annak mikéntjéről dúló vita a következő lényeges kérdéssel nem foglalkozik érdemben: meg lehet-e tagadni egy amorális jogrend szabályait? És erre hivatkozással eltekinthet-e a bíró az egyébként hatályos jogszabályok alkalmazásától, vagy alapíthatja-e ítéletét az Alaptörvénnyel szemben a ’89-es Alkotmány rendelkezéseire?

BELPOL

INTERJÚ
„Sötétben tapogatózunk”
Török Gábor politikai elemző a kampányról és a választási esélyekről

A kampány profik és amatőrök csatájának tűnik, de megfelelő mozgósítással az ellenzék okozhat meglepetést a billegő körzetekben. Török Gábor szerint az ellenzéki pártvezetők az indokoltnál is pesszimistábbak, pedig ha nem hitetik el a választókkal, hogy van esélyük győzni, az önbeteljesítő jóslatként működhet.

CSORNA ÉS KÖRNYÉKE: A FIDESZES FELLEGVÁR
A 106. körzet

A Csorna központú választókerület igazi fideszes körzet, a korábbi országgyűlési választásokon szinte mindig ott volt a legnagyobb a különbség a fideszes és az ellenzéki jelöltek között. Mit tud tenni idén ez ellen az ellenzék, és mit gondolnak a választópolgárok?

FIDESZES ÁLCIVIL SZERVEZETEK A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN
Minden bokorban

Elszipkázott Samsung-adóbevételek, minisztériumi források jutottak el olyan szervezetekhez, amelyek a kampányban a fideszes képviselőket segítik. Az ÁSZ mindezt tétlenül nézi, a Fidesz pedig egyéb módszerek mellett álcivilek finanszírozásával veszi semmibe a kampányköltési plafont.

SZAVAZÁS LEVÉLBEN VS. KÜLKÉPVISELETEN
Halottakkal az élen

Március 19. óta zajlik a voksolás: egyelőre a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok (zömmel határon túli kettős állampolgárok) adhatják le a levélszavazatokat tartalmazó válaszborítékokat a külképviseleteken. A többi külföldön élőnek ennél nehezebb a dolga, ha szavazni akar.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A lefejező csapás elmaradt”
Szenes Zoltán egyetemi tanár, nyugalmazott vezérezredes az Ukrajna elleni orosz háború kilátásairól

A legfrissebb hadijelentések szerint az ukrajnai frontvonalak befagyni látszanak. Hogyan jutottunk el idáig az elmúlt négy hétben? Mit terveztek az oroszok, abból mit valósítottak meg, és meddig tud ellenállni Ukrajna? Mit árul el mindez Oroszország katonai képességeiről? Milyen politikát diktál a harctéri helyzet Kijivnek és Moszkvának? A Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke magyarázza el a háború összefüggéseit.

FILM

INTERJÚ
„Előttem nem beszéltek magyarul”
Christina Alexandra Voros filmrendező, operatőr

Pályáját kisfilmekkel és dokumentumfilmekkel kezdte. James Franco közreműködésével rendezett dokut a szado-mazo és BDSM-pornófilmekről. A sikeres tengerentúli sorozat, a Yellow­stone és a népszerű előzményszéria, az 1883 munkálataiban rendezőként és operatőrként is részt vett. Magyar gyökereiről, Francóhoz fűződő barátságáról és a westernről faggattuk.

TÉVÉSMACI
Kakaskirály

Amikor Sztupa és Troché elérték a kunyhót, már tombolt a vihar.

KRITIKA


KÖNYV
A hangyák története
Shiri Zsuzsa: Gitta könyve

A hétgyermekes család egyetlen szobában él, amely cipészműhely és varroda is egyben. Keleti szegénységbe születik az elbeszélő, és végül a nyugati jómódig jut. Shiri Zsuzsa Gittája mégis ugyanazzal az egyszerűséggel beszél régi dolgairól, mint az újabbakról.

KÖNYV
Csak egy ugrás
David Quammen: Gazdaváltás – Állatról emberre terjedő vírusok

A koronavírus jelenléte nyilván ébren tartja az érdeklődést a zoonózis iránt is. Ez tudniillik az a rendre ismétlődő, evolúciós jelentőségű folyamat, amelynek során a gazdaváltásra amúgy is hajlamos kórokozók állati lakhelyük helyett másikat találnak maguknak, az emberekben.

TAVASZI PROGRAMAJÁNLÓ – SZÍNHÁZ
Benn a Kádár, künn a Farkas
Spiró György: Főtitkárok

Koránt sincs minden jelentős történelmi személyiségben érdemi drámai potenciál: olyan keserű igazság ez, amelyet színműírók, rendezők, színészek és nézők egyaránt fájdalmasan megtapasztalhattak már a közel- és a régmúltban csakúgy, mint mostanában. S ezt persze nem csupán Pozsgai Zsoltok és Pekár Gyulák gyarló (kurzus)műveivel igazolhatnánk, elvégre azoknak vajmi csekély lenne a bizonyító erejük, hanem valódi drámaírók sikertelen kísérleteivel is

RÁDIÓ
Terápia és cenzúra
A háborúról a gyerekeknek

A világ éppen legfontosabb – és egyben legborzalmasabb – eseményei most tőlünk alig néhány száz kilométerre zajlanak. Áttételesen pedig sokkal közelebb is: a határon, a pályaudvarokon, a befogadó családok konyhájában. Az ukrajnai háború mindenhol jelen van: a hírekben, beszélgetésekben, vitákban.

KÉPZŐMŰVÉSZET


TAVASZI PROGRAMAJÁNLÓ
„Amikor megszűnik a valóságos idő”
Soós Nóra festőművész



Húsz éve mutatkozott be szülővárosában, Szombathelyen. Legutóbb tavaly, a Műcsarnokban volt kiállítása, festményei rendszeresen felbukkannak a legnagyobb aukciósházak katalógusában is, de nem kötelezte el magát kizárólagosan egy galériával sem. Legújabb képei áprilisban Virág Judit kiállítótermében lesznek láthatók.


ZENE


TAVASZI PROGRAMAJÁNLÓ
„Kirángattak a csigaházamból”
Kátai Tamás zenész

Tagja volt az avantgárd metált játszó és kultikussá vált Gire zenekarnak; saját projektje, a műfaj legnagyobb európai kiadójával dolgozó Thy Catafalque nemrég adta ki tizedik nagylemezét. A black metal határterületein mozgó Thy Catafalque több mint húszéves története során először fog koncertezni.

TAVASZI PROGRAMAJÁNLÓ
„Fullos lesz”

Weyer Balázs programigazgató, Budapest Ritmo

RÉS A PRÉSEN
„Mint egy vándorcirkusz”

Meggyes Ádám muzsikus

MI A KOTTA?
Csonkult ágyékkal

Klasszikus zenei programajánló a 2022/12. hétre

SZÍNHÁZ

TAVASZI PROGRAMAJÁNLÓ
„Soha nem fésülködni”
Réti Iringó színész, rendező

A Jurányiban nemrég mutatták be Hatás alatt címen az első maga írta és rendezte darabot. A Berlinben és Budapesten élő és alkotó művésszel kísérletezésről, szabadságról és az állandó otthontalanságról is beszélgettünk.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Kilakoltatás

A végrehajtás soha nem volt egy közönségdíjas szakma, a Schadl–Völner-botrány óta pedig azt is tudjuk, a mismásolás a legfelsőbb szinteken is meglehetősen szánalmas mutyik formájában zajlik.

VISSZHANG: FILM
Licorice Pizza

Alapjáraton nem sok jóval kecsegtet, ha egy filmben a szerelmesek nem ismerik fel, hogy az isten is egymásnak teremtette őket

VISSZHANG: LEMEZ
Lise Davidsen: Edvard Grieg

„Norvégiában mindenki ismeri ezt a zenét”

VISSZHANG: LEMEZ
The Boo Radleys: Keep On With Falling

Leginkább a britpop-hullámhoz szokták sorolni a The Boo Radleyst, és legnagyobb slágerük, a Motownt megidéző és Tom Jones fúvósait is csatasorba állító 1995-ös Wake Up Boo! tényleg lehetne akár egy Blur-dal is.

VISSZHANG: LEMEZ
Vadmadarak: Hej, Jancsika

A kilencvenes évek közepén Jekler Z. Gábor producer úgy gondolta, hogy a magyar népdalok zenei világát kéne ötvöznie az akkorra mind népszerűbb új tánczenei stílusokkal (house, trance, happy hardcore stb.).

VISSZHANG: KÖNYV
Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Világlátó

A Föld országainak sokféleségét hirdető, gyerekeknek szóló, de a felnőtteknek is izgalmas térképkönyv kalandra hív: fedezzük fel együtt, kontinensről kontinensre a világot.

VISSZHANG: KÖNYV
Budai Lotti: A női szexulitás története

A könyv a népszerű romantikus szerző Rizsporos hétköznapok című, a „régi idők hölgyeinek” életét bemutató sorozatának harmadik kötete. Budait már korábbi munkáiban is azok a jelenségek, beidegződések érdekelték, amelyek a jelenünkre is erőteljes hatással vannak.

INTERAKTÍV

TAVASZI PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET
Snoblesse Oblige 2022/12.

Tavaszi programajánló

Egy hét kultúra 2022/12.

Rövid hírek: Pritzker-díj, Szakkara, Jeruzsálem

Egy hét tudomány 2022/12.

Rövid hírek: aszteroida, kardfogú, műanyag

Szüret 2022/12.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Zöld medve

Medvehagymás-spenótos krumplifőzelék

ÉTEL, HORDÓ
Raffaello

Kelenföldi örömök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.