2022. március 22., kedd

SZÁGULDÓ INFLÁCIÓ, LEFULLADÓ GAZDASÁG: KÖZZÉTETTE ÚJ ELŐREJELZÉSEIT AZ MNB

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.03.22.


A keddi kamatdöntés után közzétette inflációs jelentésének két főbb előrejelzését is a Magyar Nemzeti Bank és ebből derült ki, hogy durván megemelte inflációs és jócskán csökkentette a gazdasági növekedési előrejelzését a jegybanki stáb.


A decemberi és a mai előrejelzéseket az alábbi táblázatban foglaltuk össze, amelyből látszik a durva változás:

cpi tablao220322

Az MNB-stáb decemberben még 4-5%-os idei GDP-növekedési előrejelzést adott, noha akkoriban, sőt az idei év elején már a Pénzügyminisztérium is optimistább, 6% körüli prognózisban gondolkodott. Ehhez képest tehát az MNB visszafogottabb, de még így is markáns prognózis rontást hajtott végre az azóta kitört orosz-ukrán háború miatt, hiszen most már csak 2,5-4,5%-os növekedési tartományt lát reálisnak. A tartomány szokatlanul széles, ez is érzékelteti a háborúból eredő hatalmas gazdaság(politika)i bizonytalanságokat. Érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi évi nagyon gyors gazdasági növekedésnek 2,5%-os az áthúzódó hatása, tehát az, hogy az MNB a növekedési előrejelzése aljaként 2,5%-os idei bővülést is elképzelhetőnek tart, egyúttal azt is jelentené, hogy idén már egyáltalán nem nőne a gazdaság és így jönne ki a 2,5%-os bővülés.

Az inflációs előrejelzés kapcsán még markánsabb az előrejelzési tartomány módosítása és egyúttal tágítása is. Decemberben még az MNB-stáb 4,7-5,1%-os inflációs előrejelzési sávot adott meg, most ehhez képest a sáv alsó széle is 7,5%-ra ugrott, a felső széle pedig már csaknem a kétszámjegyű tartományt súrolja (9,8%). Sőt az alábbi legyezőábra szerint

LEHETNEK OLYAN HÓNAPOK-NEGYEDÉVEK, AMIKOR A 10% FELETTI TARTOMÁNYBA EMELKEDIK AZ INFLÁCIÓ...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.