2022. március 19., szombat

SZÓCSATÁK ÉS VALÓDI HARCOK A HÁBORÚ NEGYEDIK HETÉNEK KEZDETÉN

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2022.03.18.


Az oroszok továbbra sem tudtak lényeges előretörést elérni egyik fronton sem. Az ukránok keményen ellenállnak, bár a teljesen szétlőtt Mariupolban már a város központjában dúlnak a harcok. A kínaiak szemmel láthatóan ki akarnak maradni a háborúból, az Európai Unió vezetői pedig gyorsított csatlakozást ígértek Ukrajnának.


Mariupol központjában folynak már a harcok, mondta a BBC-nek a város polgármestere. Vagyim Bojcsenko szerint harckocsikkal és gépfegyverekkel csatáznak egymással az oroszok és az ukránok. A polgármester szerint a város épületeinek 80 százalékát találat érte, egyharmadukat teljesen lerombolták. Bojcsenko azt is közölte, hogy még folyik a mentés a lebombázott színháznál, mert az alagsori óvóhelyen még több száz ember lehet. Előzőleg az ukrán elnök bejelentette, hogy már 130 embert sikerült kimenteni a színház romjai alól. Zelenszkij arról is beszélt, hogy az oroszok továbbra sem teszik lehetővé humanitárius folyosók megnyitását, így Mariupolból nem lehet kimenekíteni a civileket. Azt is mondta, hogy túl lassúak a nyugati fegyverszállítások. Videó-beszédében Zelenszkij figyelmeztette a Nyugat vezetőit, hogy erkölcsi vereséget fognak szenvedni, ha Ukrajna nem kap gyorsan korszerű fegyvereket.

Mariupolt eltörölték a Föld színéről. Erről beszéltek az első menekültek, akik az ostromlott városból Lvivbe érkeztek. Egyikük elmondta, hogy az oroszok szinte minden házat szétlőttek, vagy lebombáztak és az utcákon többfelé is halottak hevernek, mert már nincs, aki összeszedje őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.