2022. március 25., péntek

„ÜDV A POKOLBAN!” – ÜZENTE AZ OROSZOKNAK AZ UKRÁN ELLENÁLLÁS KULCSFIGURÁJA A HÁBORÚ ELŐTT

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2022.03.25.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.

Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább

„Putyin elnök teljes mértékben alábecsülte az ukrán hadsereg erejét. Putyin elnök alábecsülte az ukrán emberek, illetve az ukrán vezetés egységét és bátorságát”

– mondta március 16-án, az orosz–ukrán háború harmadik hetének legvégén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Azóta már a negyedik hetébe ért a Magyarország keleti szomszédjánál zajló háború, az elmúlt bő egy hétben viszont az orosz haderő nem tudott érdemleges előrehaladást felmutatni. Azt tudjuk, hogy az ukrán hadsereg fegyverek formájában óriási segítséget kap Nyugatról, de mekkora szerepe van az ukrán katonai vezetésnek az oroszok feltartóztatásában? Egyáltalán, mit tudunk a legfőbb katonai vezetőkről? És mit árul el az oroszokról a hírek szerint elvesztett öt tábornok?

Meglepték az oroszokat

A mostani ukrán hadsereg több szempontból sem ugyanaz már, mint amelyet a Krím 2014-es annektálása idején viszonylag könnyedén győzött le az orosz haderő – erről később részletesebben is szót ejtünk. Az akkori orosz offenzíváról azt mondta a Válasz Online március eleji podcastjében Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő, hogy annyira tökéletesen kidolgozott volt, hogy idővel valószínűleg a világ megfelelő helyein tananyaggá is teszik, most, nyolc évvel később viszont azt látjuk, az oroszok nem tudják igazán hatékonyan végrehajtani a haditervet, sőt, helyenként olyan, mintha nem is lenne igazi haditerv, próbálkoznak mindennel, amivel csak tudnak, hátha valami sikerül.

Erre utal az is, hogy látszólagos koncepció nélkül vetnek be bizonyos fegyvereket, és hogy egyetlen darabszámban elkészült, prototípus tankot is a harcmezőre vezényeltek – majd aztán el is vesztettek.

Az ukrán védekezés stratégiai fő felelőse az a Valerij Zaluzsnij, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2021. július végén nevezett ki a leváltott, még szovjet képzést kapott Ruszlan Homcsak helyére – mellette Andrij Taran védelmi miniszter is szovjet stílusáról volt ismert. A kinevezés előtt közvetlenül Zaluzsnij a Donyec-medencei konfliktusövezet északi területi operatív parancsnokságát vezette, Zelenszkij pedig azért nevezte ki a fegyveres erők főparancsnokának, hogy szorosabb legyen az együttműködés a honvédelmi tárca és a fegyveres erők között.

Zaluzsnij 2007 és 2009 között a 24. gépesített dandár első parancsnokhelyettese volt a nyugat-ukrajnai Lviv megyei Javorivban – az itteni katonai bázist érte az elmúlt hetekben orosz légi csapás –, majd az 51. gépesített dandár katonai parancsnoka lett. 2018–2019 között az Egyesített Erők Műveletének első parancsnokhelyettese volt, majd 2019 decemberében nevezték ki a Donyec-medencei frontvonal északi területi operatív parancsnokságának élére...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.