2022. április 8., péntek

A HÁBORÚRÓL, A FEGYVEREKRŐL, ZELENSZKIJ ÉS ORBÁN KAPCSOLATÁRÓL – INTERJÚ UKRAJNA MAGYARORSZÁGI NAGYKÖVETÉVEL

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA (UKRAJNA)
2022.04.07.


Ukrajna budapesti nagykövete nem lát feszültséget az ukrán elnök és az újraválasztott magyar miniszterelnök között. Ljubov Nepop ezt a Szabad Európa ukrán szolgálatának adott exkluzív interjújában mondta, kommentálva Orbán Viktor nyilatkozatát, amelyben ellenfelének nevezte Volodimir Zelenszkijt.


A magyarországi választások másnapján, így még a külügyminisztériumi berendelés előtt készült interjúban Ukrajna magyarországi nagykövete emellett beszélt a magyar külügyminiszter Kijev elleni vádjairól, az állítólagos beavatkozási kísérletekről a magyarországi parlamenti választásokba. Szijjártó Péter szerint erről a forgatókönyvről a diplomata telefonon egyeztetett az ukrán külügyminiszterrel.

Orbán Viktor, aki továbbra is irányítani fogja az országot a választások megnyerése után, nyilvánosan egyik ellenfelének nevezte Volodimir Zelenszkijt. Mit jelent ez a gyakorlatban, és milyen lényeges változásokra kell számítani Kijev és Budapest viszonyában az ilyen nyilatkozatok után?

Mindannyian értjük, hogy Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke nem volt és nem is lehetett ellenfele Magyarország miniszterelnökének vagy Magyarország bármely politikusának, mint ahogy Ukrajna sem volt és nem is lehetett résztvevője a választási folyamatnak. Kizárólag a magyar nép kiváltsága és joga eldönteni, milyen lesz a következő parlamentje, és annak mekkora hatalma lesz. A magyar nép pedig választott, és ezt a választást mi tiszteletben tartjuk.

De meg kell érteni, hogy a választások mindig érzelmi folyamatok. A győzelemre adott reakció is érzelmi. Őszintén reméljük, hogy most, miután vége a választásnak, a választási kampánynak, alábbhagynak az érzelmek. Képesek leszünk majd előre lépni és aktívan együttműködni, minden erőnket arra a veszélyre összpontosítani, amely nemcsak Ukrajna, de Magyarország számára is kiemelt fontossággal bír. Mindig hangsúlyozom, hogy Ukrajna nem csak a saját és Európa biztonságát védi. Ha Ukrajna nem védi meg magát, holnap orosz tankok lesznek a magyar határ közelében.

Magyarország nem akar beavatkozni a háborúba – ezzel indokolták hivatalosan a magyar illetékesek, hogy gátolják a közvetlen fegyverszállítást Magyarországon keresztül Ukrajnába. Lehet, hogy Orbán valóban fél Vlagyimir Putyintól?

Külön kell választani a választás előtti napot és időszakot a választás utánitól. Van egy az előtt lévő időszak, hogy azt láttuk Bucsában, Irpinyben, Gosztomelben, amit más megszállt városokban nem, és van egy ez utáni periódus. Nekem úgy tűnik, hogy most elérkeztünk ehhez. Minden partnerünknek, különösen Magyarországnak egyértelműen el kell ítélnie ezt a tettet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.