2022. április 29., péntek

GÁNCS A CÉLEGYENESBEN - MIT KEZD A NER AZ ELLENZÉKI ÖNKORMÁNYZATOKKAL?

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÉRES MÁTÉ
2022.04.27.


Az Orbán-kormányok már eddig is számos eszközt bevetettek az önkormányzatok ellehetetlenítéséért, és mindez folytatódni látszik, várhatóan legalább a két és fél év múlva esedékes helyhatósági választásokig. Agglomerációs polgármesterekkel beszélgettünk a kilátásokról, és azt is megnéztük, hogy mire számíthat Budapest.


Az április elejei választások után néhány nappal Isaszegen ült össze a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöksége, a találkozón Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is részt vett. Egyik forrásunk szerint a főpolgármester láthatóan maga alatt volt a választási vereség miatt, Márki-Zay pedig a kudarcot itt is ugyanazokkal az okokkal magyarázta, mint amelyekkel az április 3-át követő interjúiban is. Azaz: nem a kampánybeli hibák döntöttek, hanem a kormányzati propagandagépezet, amivel nem lehet versenyezni; Gyurcsány Ferencet és Jakab Pétert is többször említette, főleg a Jobbik elnökét, aki szerinte nem akart részt venni a kampányban, szóba sem állt vele. A MÖSZ tagjai az ülésen a médiahelyzetet ugyancsak „borzalmasnak” minősítették, amivel „valamit kezdeni kell”.

A MÖSZ még a választások előtt tízpontos javaslatcsomagot dolgozott ki, amely eltörölné az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulását, visszaadná számukra a gépjárműadó-beszedés jogát, kárpótolna a helyi iparűzési adó (hipa) csökkentéséért, valamint visszaállítaná a települések építésügyi jogköreit. Ezt Orbán Viktor miniszterelnöknek is elküldték, aki eddig nem reagált rá. A választási eredmény és az eddigi orbáni politika ismeretében e pontokból semmi nem valósul meg. A Népszava minapi cikke szerint ráadásul az önkormányzati rendszer átalakítása hamarabb bekövetkezhet, mint ahogy arra a szektor szereplői korábban számítottak. Az írás szerint az államháztartás növekvő hiánya, valamint a meglódult infláció miatt szükséges újabb vagy emelt adóterheket az Orbán-kormány úgy teheti a gazdasági szereplők számára elfogadhatóbbá, ha például eltöröl egy régit – és ez lehet a már megfelezett hipa. Ez a döntés persze a fideszes vezetésű településeket is sújtaná, és bár nagy részüket a kormány valószínűleg kompenzálná valamilyen mértékben, az csak növelné ezen önkormányzatok függőségét is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.