2022. április 8., péntek

LENDVAI PÁL: BUDAPESTEN ÉS BELGRÁDBAN IS PUTYIN GYŐZÖTT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.04.08.


Magyar politikai élet a választás után: a magyar politikai rendszer eljutott arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés. Az elmúlt években Kelet-Európában nacionalista-autoriter rezsimek érdekszövetsége jött létre, és ezért társfelelősséget viselnek a rövid távú gazdasági érdekek által elvakított vagy megbénult európai uniós intézmények. Nemzetközi lapszemle.

A parlamenti választáson a Fidesz jelentős népi támogatást szerzett, az viszont valószínűtlen, hogy Orbán Viktor hajlandó lenne lemondani a hatalomról, ha ez a támogatás a jövőben elpárologna - írja Zgut Edit politológus, a Visegrad Insight elemző műhely kutatója a Persuasion elnevezésű liberális portálon. Ennek alapján úgy vélekedik, hogy a magyar politikai rendszer eljutott arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés.

Megállapítja, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta Magyarországon ment végbe a demokrácia legmélyebb eróziója az Európai Unión belül. Orbán sikeresen manipulálta a magyar rendszert úgy, hogy népi támogatottsága legyőzhetetlen választási többséget eredményezzen. Tankönyvi példáját nyújtja annak, miként képesek autokraták minimális kockázatokkal aláásni a liberális demokráciát.

A magyar modell Zgut Edit szerint a demokráciára leselkedő formális és informális fenyegetésekből áll össze. A formális, amit Kim Lane Scheppele amerikai alkotmányjogász autokrata legalizmusnak nevez, azt jelenti, hogy Orbán a saját érdekeinek megfelelően írja át az alkotmányos szabályokat. Legalább ennyire fontosak azonban az informális elemek is, így az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzéből vív állandó polgárháborút a másként gondolkodókkal szemben. Az ellenzéket kizárják az állami médiából, illetve negatív módon állítják be. Az eltorzított közszférában az olyan hibák, mint például Márki-Zay Péter elfuserált tévés kijelentése az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokról, a valóságosnál sokkal jelentősebbnek tüntethetők fel.

A szerző a demokráciára nézve fenyegetést jelentő informális elemek közt megemlíti a határon túli szavazatok összegyűjtési módját, a szegények - köztük romák - megfélemlítettségét, a közmunkaprogrammal való nyomásgyakorlást, illetve a rezsicsökkentést, ami a kampány egyik kulcskifejezése volt. Kitér a voksvásárlásra is, idézve azokat a médiabeszámolókat, miszerint egyes kisebb településeken öt adag friss sertéshús és 10 ezer forint volt egy szavazat ára.

Mindemellett - írja Zgut Edit - el kell ismerni, hogy Orbán a választók hangján szólal meg, tökéletesen ráérez a magyar néplélekre, sikeresen lovagolja meg az egzisztenciális félelmeket. Az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán a biztonság és stabilitás jelszavával sikerült elfogadtatnia azt a hamis ellentétpárt, hogy a békét jelentő Fidesz és a háborút képviselő ellenzék között kell választani. Ukránellenes érzelmeket szított, és Volodimir Zelenszkij elnököt pofozózsáknak használta.

A Fidesz kereszténydemokrata pártként hirdeti magát, de ellentétben Lengyelországgal, az Orbán-rendszernek nincs következetesen konzervatív ideológiája: valójában a konzervatív-kollektivista értékek közül csak azokat használja, amelyek az érdekeit szolgálják - állapítja meg a Visegrad Insight elemzője. Szerinte az Európai Unió nem lesz képes orvosolni azokat a károkat, amelyeket a fent említett informális hatalmi elemek okoznak, Orbán pedig „nem fog itt megállni”, fokozni fogja a bírósági rendszerre gyakorolt nyomást, és tovább fogja szűkíteni a közbeszéd terét a független média átpolitizálásával.

Budapesten és Belgrádban is Putyin győzött - kommentálja Lendvai Pál a bécsi Der Standardban a magyar parlamenti, valamint a szerb parlamenti és elnökválasztás kimenetelét. Nem véletlen - írja, hogy a két erős ember, Orbán Viktor és Aleksandar Vučić szerb elnök szoros politikai barátságban van egymással. Orbán visszatérően sürgeti Szerbia felvételét az Európai Unióba, és támogatja a szerb szeparatistákat Boszniában. Menedéket nyújt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, akinek a nacionalista pártja szintén élvezi a magyar kormányfő támogatását. Nem lehet azonban eltekinteni attól - folytatja Lendvai Pál -, hogy Orbán és Vučić sikere egyben Vlagyimir Putyin győzelmét is jelenti. Mindkét autoriter politikus az orosz uralkodó megbízható szövetségese. Mindketten tartózkodtak attól, hogy akár egyetlen szóval is elítéljék Putyint, illetve valódi együttérzést mutassanak a megtámadott Ukrajnával.

Az elmúlt években Kelet-Európában nacionalista-autoriter rezsimek érdekszövetsége jött létre, és ezért társfelelősséget viselnek a rövid távú gazdasági érdekek által elvakított vagy megbénult európai uniós intézmények is - hangoztatja a publicista. Szerinte különösen Orbán győzelmét kell figyelmeztetésnek tekinteni, mert az azt bizonyítja, hogy Orbán találmánya, a „demokratúra”, vagyis a látszólag demokratikus dekorációval ellátott autoriter, korrupt egyeduralom még a koronavírus-járvány halottainak rekordmagas száma és az EU-pénzek fenyegető megnyesése ellenére is a siker receptje maradt.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.