2022. április 25., hétfő

NYUGODTAN ROHANUNK A SZAKADÉKBA

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2022.04.25.


A buszon két gimis lány az AliExpress kütyüit nézegeti, jókat vihorásznak. Még világító cicanyakörv is van, hát nem isteni? Isteni, tényleg. Kinek mi a fontos. Az igazi kérdés: Oroszország vagy Ukrajna nyeri a háborút? Ha egyáltalán, egy ilyen durva agresszió, vérontás és veszteségek után lehet egyáltalán győzelemről beszélni.


Ebben a háborúban ugyanis nem csak Oroszország és Ukrajna áll szemben egymással. A globalizáció következtében ez a fegyveres konfliktus már nem áll meg egy kontinens határainál. Miközben valójában mintha nem is lehetne érzékelni.

Na és, ki lesz a győztes és ki lesz a vesztes? Sokan kérdezik ezt tőlem.

Mielőtt erre válaszolnék, van néhány dolog, amit fontos tisztázni. A mostani Oroszország nem a NATO átalakulása miatt indított háborút. Putyin valós célja a birodalom építése, és ennek megvannak a történelmi hagyományai is. 2008-ban az orosz hadsereg napok alatt legyőzte Grúziát, gyorsan elismert két szakadár köztársaságot, Abháziát és Dél-Oszétiát, majd a birodalom részeivé tette őket. Azóta sem foglalkozunk a történettel. 2014-ben következett a Krím, erre talán még emlékezünk. Egy évvel később azt mondta: „Ukrajna független állam, ezt tiszteletben tartjuk” – a világ pedig megkönnyebbült. Már nem számított sem Grúzia, sem a Krím. Van még egy motívum: a szovjet vezetőket mindig is frusztrálta, hogy nem tudják utolérni a Nyugatot. Mindig mondták, hogy előbb-utóbb, de látjuk, hogy mi a vége. És most egy B-motívum: még Kína, a Keleti Birodalom is elhúzott mellettük. Volt szerencsém személyesen is látni: a két ország határán az orosz oldal elnéptelenedett, szinte mindenki a másik oldalon keresi a boldogulást.

Putyin kezében egyetlen eszköz maradt: az erőszak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.