2022. április 7., csütörtök

ORBÁN MAGA CÁFOLTA MEG POLITIKÁJÁNAK KERESZTÉNYDEMOKRATA, POLGÁRI VOLTÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.04.07.


„Hazugság, hogy Orbán és politikája kereszténydemokrata, polgári és hazafias lenne” – szögezte le sommásan Szentpéteri Nagy Richard, aki szerint ez a hármas cél jó és vonzó, de Orbánék esetében nem igaz, „számukra ez, ennek mind a három eleme csak egy politikai termék”. A kormányfő választási győzelmi beszédében elhangzottakkal kapcsolatban kerestük meg az alkotmányjogász, politológust. Mint leszögezte: „Azzal hogy Orbán illiberálisnak nyilvánította a saját rendszerét, önmaga cáfolta azt, hogy ő kereszténydemokrata lenne, hiszen egy kereszténydemokrata mindig alkotmányos demokráciában akar élni”. Ami pedig a „polgári” politikát illeti, Szentpéteri emlékeztetett arra, hogy maguk vallották be, ez nem más, mint egy politikai termék. A „hazafi” értelmezése nehezebb, már csak azért is, mert mindenki hazafi valamilyen szinten, ám „ezt nagyon hangoztatni, sem nem kereszténydemokrata, sem nem polgári” – hívta fel a figyelmet.


Nagyon tanulságos, sok kitételében mélységesen felháborító és valótlanságokkal is megtűzdelt választási győzelmi beszédet mondott április 3-án este Orbán Viktor. Ebben a cikkünkben azonban csak egyetlen félmondatát vizsgáljuk meg, de azt alaposan. Azt, amikor azt mondta: „...az egész világ láthatta ma este itt, Budapesten, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív, polgári politika és a hazafias politika győzött”.

Orbán politikája valóban kereszténydemokrata, polgári és hazafias lenne? Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogászt, politológust kértük, válaszoljon meg a kérdésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.