2022. április 3., vasárnap

ÖSSZEGYŰJTÖTTÜNK NÉHÁNY UTCÁT, TERET ÉS KÖZSÉGET, AHOL ELDŐLHET A VÁLASZTÁS

G7
Szerzők: HAJDU MIKLÓS, JANDÓ ZOLTÁN
2022.04.03.


A vasárnapi országgyűlési választás kimenetele jelentős részben azon múlik, hogy a billegő körzetekben milyen eredmény születik. A 199 mandátumból 106-ot egyéni választókerületekben osztanak ki: ezekben annak a pártnak, vagy szövetségnek a jelöltje nyeri el a parlamenti helyet, aki a legtöbb szavazatot kapja. Akkor is, ha csak egy szavazattal szerez többet versenytársánál.

A billegő körzetek azok, ahol az egyéni választókerületi jelöltek között nagyon szoros eredmény várható. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott körzeten belül minden településen, minden szavazókörben szoros a verseny, sőt sok esetben nagyon éles különbségek alakulnak ki. Ebben a cikkben azokat a szavazóköröket gyűjtjük össze, amelyek billegő körzetekben vannak, de eredményük 2018-ban nagyon eltért a teljes választókerület eredményétől, és a Fidesz-KDNP vagy nagyon felül- vagy nagyon alulteljesített a listás választáson (a gyűjtésből ugyanakkor kihagytuk az átjelentkezők számára szavazási lehetőséget biztosító szavazóköröket).

Ezekre a szavazókörökre vasárnap két okból lehet érdemes figyelni. Napközben a részvételi adatok lehetnek érdekesek, hiszen ha nem változott az elmúlt négy évben a pártpreferencia az adott területen, akkor a nagyobb számú szavazó a 2018-ban jobban teljesítő politikai csoportosulásnak kedvezhet, és ha néhány száz szavazat dönt, akkor ez akár a mérleg nyelve is lehet. Ha viszont hirtelen fordulat következett be a helyi partpreferenciában, akkor ezért lehetnek meghatározóak az ilyen szavazókörök a végkimenetel szempontjából, igaz ez utóbbi majd csak az eredmények közlésével derül majd ki.

Ha valaki azt gondolná, hogy egy-egy településen vagy választókörben nem lehet radikálisan nagy változás négy év alatt, akkor téved: a Borsod megyei Csenyétén 2018-ban a négy évvel korábbi 9-ről 79 százalékra növelte támogatottságát a Fidesz, de a szintén borsodi Büttösön és a baranyai Hiricsen is bő 40 százalékpontot ugrott a kormánypártra leadott szavazatok aránya..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.