2022. április 6., szerda

SZENTPÉTERI NAGY RICHARD: PUTYIN VÉGSŐ SORON MEGNYERETTE ORBÁN VIKTORRAL EZT A VÁLASZTÁST (PODCAST)

KLIKKFM
Szerző: SZENTPÉTERI NAGY RICHÁRD
2022.04.06.


A háborús helyzet rossz kommunikációjában, az előválasztásban és a politikai rendszerben látja az ellenzék vereségének okait Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában vezette le, milyen hatással volt a háború a hazai választásra.


Amikor az első bomba becsapódott ukrán területre, akkor Orbán Viktor keleti, sőt egész politikája látványosan megbukott – fogalmazott Szentpéteri Nagy Richard.

„Ez a kudarc annyira látványos volt, hogy nem is gondolt bele senki, lehetne ezt másképpen magyarázni. Orbán Viktor sem találta meg ezt a magyarázatot még az első napokban sem, alighanem meglepődött a háború kitörésén.”

Tévedésen alapult az ellenzéki narratíva, amely Orbán és Putyin barátságát állította a középpontba. Itt nem barátságról van szó, hiszen a barátságot egyenlő felek kötik, itt az egyik markában van a másik – mutatott rá a szakértő.

„Orbán Viktor kezdetben nem találta a szavakat, aztán egyszer csak megtalálta és ez annak köszönhető, hogy rájött, a rendkívüli, a veszélyes helyzetben a Fidesz elveszítheti a választásokat. Mert valóban itt tartottunk, a morális pólusok világossá váltak, volt a jó és a rossz oldal.”

Orbán Viktor a rossz oldalon állt a háború kitörésekor, tett egy kísérletet, hogy átfordítsa az állami gépezetet a helyes irányba – mondta Szentpéteri Nagy Richard.

„Kiderült számára, hogy ez olyan nagy kommunikációs munka lenne, amelyet a választásokig nem lehet befejezni, ezért inkább elfoglalta, ekkor már tudatosan, a rossz oldalt. A cselekedeteiben eleinte bizonytalan volt a kormány, viszont megtalálta azt a néhány szót, amit ilyenkor mondani kell, ez a nyugalom és a béke volt.”

Addig, amíg a háború ki nem tört, a közösség egy jelentős része kormányváltást akart, amiről lehetett tudni, hogy instabilitással, bizonytalansággal jár, hiszen várható volt, hogy ebbe a Fidesz nem nyugszik bele – értékelte a korábbi felállást. Az emberek a háborús helyzetben azonban azt akarják, hogy nyugalom, béke és biztonság legyen, és ne legyen változás – tette hozzá.

„Ezt az ellenzék az első pillanatban nem értette meg, mire pedig megértette már késő lett, mivel az ellenzék - mint minden normális ember - a jó oldalra állt. Ebben a szörnyűséges háborúban vannak a jók és vannak a rosszak, és ezt csak így lehet értelmezni. A politikai értelmezése azonban egészen más, de ennek megértéséhez ki kell dobnunk az ablakon a morált, amit nem vagyunk képesek, és csak politikai ésszel kellene gondolkodnunk. Erre kizárólag a Fidesz volt képes. Ez vezetett oda, hogy a béke hírnökeként, biztostékaként maradt Orbán Viktor.”

A háború kitörésének harmadik napján az emberek egy részében már elkezdődött az a gondolat, érzet vagy félelem, hogy bele ne kerüljünk és néhány nappal később már oda jutottunk, hogy nehogy a magyar fiakat elvigyék a háborúba – emlékeztetett a politológus.

„A választás napján ez már odáig ért, hogy idős emberek, unokáikat féltvén, a Fideszre szavaztak és ez az utóbbi napok kommunikációjából kiderült - ahogy jönnek vissza az értékelések, hogy ki hogyan szavazott. Ha ma tartanák a választásokat az ellenzék még rosszabbul szerepelne, mint vasárnap. Az emberekben kihunyt a természetes morális reakció és a félelmet felváltotta a biztonság iránti vágy, amit Orbán Viktor tud képviselni.”

Szentpéteri Nagy Richard megerősítette, hogyha valaki, akkor a NATO képes megvédeni ezt az országot és nem Orbán Viktor – fogalmazott Szentpéteri Richard a Klikk FM műsorában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.