2022. április 23., szombat

TÉBOLY: ELMEGYÓGYINTÉZETBŐL ELIT MAGÁNISKOLA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: MERÉNYI MIKLÓS
2022.04.22.


Százmilliós közpénzinjekciót és az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületét is 
megkapta egy NER magánalapítvány, ami nemzetközi iskolát fejleszt. Az építkezés kiemelt beruházás lesz. Merényi Miklós, a K-Monitor munkatársa beszélt erről a Reggeli gyorsban.

Budai Magyar Királyi Országos Tébolydaként alapított, nagy múltú, leggyakrabban Lipótmezőként emlegetett elmegyógyintézet 41 hektáros területen álló, 39 ezer négyzetméternyi, egyre rosszabb állapotú műemlék épületkomplexum sorsában 2020-ban állt be fordulat, amikor egy törvény alapján az ugyanakkor létrehozott Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe került ingyenesen mint "közfeladat ellátásához szükséges terület". A két éve meghatározottak alapján egy nemzetközi, bentlakásos intézmény létrehozása a cél, amely középfokú oktatást nyújt majd tandíjért cserébe, az épületre vonatkozó konkrét tervekről azonban egyelőre nem tudni részleteket. Varga Mihály pénzügyminiszter, egyben Budapest II. kerületének országgyűlési képviselője korábban az épület megmeneküléséről beszélt, és arról, hogy felújítják a fejlesztés keretében. Az április 19-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, ami alapján kiemelt beruházássá nyilvánították az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén megvalósuló iskolafejlesztést – írja az epiteszforum.hu

A kiemelt beruházássá nyilvánítás egy elburjánzó jogintézmény, egy kiskapu, amit még 2006-ban (főleg autópálya építések kapcsán) kezdtek használni. 2010-ben felfedezte a jelenlegi kormányzat, hogy ezzel fel lehet gyorsítani a(z akár magán)beruházásokat is. Ez arra jó, hogy az összes létező különböző műemlékvédelmi-, építésügyi- és zöld szabály alól ki lehet vonni egy ilyen kiemelő jogszabállyal a beruházást. Egyébként ez egy kiemelten közérdekű beruházás is, ami alapján még az önkormányzat a közterület használatáért sem szedhet be pénzt a beruházótól. Ezzel a konstrukcióval, azaz hogy itt egy alapítvány építkezik (nem az állam) és hogy ez különleges státuszú, kiemelt beruházás, ezzel elég jól el lehet dugni a nyilvánosság szeme elől az építkezést – fogalalta össze a projekt hátterét Merényi Miklós.

Ez alapítvány "csak" ezt az egy épület kapta meg, ami jelentős ingatlanvagyon, hisz a Parlament után ez az ország második legnagyobb alapterületű épülete. Ez az alapítvány úgy állt fel, hogy egy angol nyelvű, fizetős, nemzetközi érettségit adó elit magániskolát hoz létre. Érdekes, hogy kik ülnek a kuratóriumban (az alapítvány döntéshozó szervében): az elnök Magyar Levente, a külügy államtitkára, a tagok között pedig ott van Kiss-Rigó-László püspök, Csányi Gabriella (a bankár lánya) és Maróth Miklós, aki az MTA-tól elvett kutatóintézet élén áll. Ők azok akik ennek az iskola-projektnek az irányítói lesznek, szakmai háttérrel nem, de politikai kötődéssel annál inkább rendelkeznek, tette hozzá a K-Monitor munkatársa.

Amit most tudunk, hogy az egész beruházás közpénzből valósul meg, azaz nem az alapítványi tagok magánvagyonából pénzelik, de ennek ellenére ez már nem a miénk, ez már nem állami tulajdon.

Még ha elfogadjuk is, hogy legitim cél egy ilyen magániskola létrehozása (bár Budapesten ezt a piac is kitermelhetné), akkor is kétséges, hogy miért olyan embereket kell beültetni a kuratóriumba, akik közül senkinek nincs tapasztalata ilyen jellegű területen – tette fel a kérdést Merényi Miklós, a K-Monitor munkatársa.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.