2022. április 13., szerda

ÚJ SZAKASZÁBA LÉPHET A HÁBORÚ

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTHON
2022.04.13.


Miközben az oroszok az ukrán erők bekerítését tervezik, az USA újabb jelentős fegyverszállítást helyezett kilátásba. Az amerikaiak már nehézfegyvereket is szállítanának. Biden elnök népirtásnak nevezte az oroszok ukrajnai tetteit és diktátornak titulált Vlagyimir Putyint. Zelenszkij ukrán elnök pedig hadifoglyokra cserélné országa legismertebb, oroszbarát milliárdosát.


Biden szerint népirtás

Az amerikai elnök szerint az oroszok népirtást követnek el Ukrajnában. Joe Biden, egy iowai gyárban mondott beszédében először nevezte népirtásnak azt, ami Ukrajnában történik. Vlagyimir Putyin orosz elnököt pedig diktátornak minősítette. Később újságíróknak megerősítette korábbi kijelentéseit és közölte: „a nemzetközi jogászok majd eldöntik, hogy valóban népirtásnak lehet-e nevezni mindezt, de számomra az”. Zelenszkij, ukrán elnök méltatta Biden kijelentéseit, melyek szerinte „igaz szavak, egy igaz embertől”.

Véres csata az acélműben

Heves harcok folynak Mariupolban, az Azovsztál acélgyár birtoklásáért. A szovjet időkben épült ipari létesítmény a védők legfontosabb bázisa. Dr Aglaya Svetkov, az egyik londoni egyetem kutatója szerint az oroszok azért nem tudták még elfoglalni az üzemet, mert annak idején úgy építették, hogy ellenálljon a háborús károknak, hatalmas területén pedig a rengeteg épület kitűnő rejtekhely a védők számára. Az üzemben épületről-épületre folyó elkeseredett harcok dúlnak, a védők néha kézitusában verik vissza a támadókat. Az orosz hadsereg nagyszabású támadásra készül az acélgyár ellen, hogy megszerezze az ellenőrzést Mariupol felelett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.