2022. május 29., vasárnap

ADÓZÁSI KAVARÁS MIATT SZÁZMILLIÓKKAL LÓGHAT PAKSNAK A ROSZATOM

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2022.05.29.


Bírósági szintre jutott jogvita zajlik Paks városa és az atomerőmű új blokkjait kivitelező orosz cég között. A Roszatom nagyvonalúan tízmilliárdokkal csökkentette az adóalapját olyan tételekkel, amelyekkel nem biztos, hogy a magyar jogszabályok szerint lehetett volna. Így a város kasszájába nem folyt be egy csomó helyi iparűzési adó. A cég magyarországi leányvállalata a Telex kérdésére azt írta: a felek között a kérdés elvi jogi alapjaiban van vita. A most első fokra visszaküldött ügy végén kiderül: vagy a cég, vagy a város jár jól, de a Telexnek nyilatkozó adójogászok szerint furcsa lenne, ha a Roszatomnak végül nem kellene fizetnie.


Május közepén megjelent a Kúria online fellelhető végzései között egy érdekes, de mostanáig nyilvánosságot nem kapott ügyben hozott döntés. A dokumentumot ugyan az általános gyakorlatnak megfelelően anonimizálták, így a peres felek neve nem látszik, az esetleírásból kiderül, hogy a felperes az ASE AO nevű Roszatom-leánycég magyarországi fióktelepe, az alperes pedig a Paks körzetében illetékes kormányhivatal. Az is világos, hogy miről szól az ügy:

a kormányhivatal szerint a Paksi Atomerőmű új blokkjait építő orosz cég az elmúlt években nem fizetett be sok száz millió forintnyi helyi iparűzési adót a paksi önkormányzatnak.

A Kúria friss végzése nyomán az ügy nincs lefutva, eljárási hibák miatt visszaküldték az egészet az elsőfokú bíróság szintjére, ahol új eljárást kell lefolytatni. A téma azonban ettől függetlenül érdekes, hiszen nem kis összeg befizetését spórolta meg magának a Roszatom azzal, hogy minden évben milliárdokkal csökkentette fióktelepe adóalapját. A kérdés az, hogy a törvények alapján ezt megtehette volna-e, vagy nem.

Ha a megismételt eljárásban bizonyítást nyer, amit az önkormányzat (és nyomában a kormányhivatal) állít, hogy a cég nem csökkenthette volna az adóalapját ezekkel a tételekkel, akkor visszamenőleg nagy summa folyik be a paksi költségvetésbe. (A fióktelep és az időközben létrejött helyi Roszatom-leányvállalat ugyan Budapestre van bejegyezve, ilyen esetekben a telephelyül szolgáló településnek is kell fizetni.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.