2022. május 26., csütörtök

EGYIK VESZÉLYÁLLAPOTBÓL KI, A MÁSIKBA BE – EZ ORBÁN POLITIKÁJÁNAK A LÉNYEGE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.26.


Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára acsarkodva támadta meg több nemzetközi lap a magyar kormányt kritikával illető szerzőit, és a magyar egészségügy megerősödésével kábítja a nemzetközi sajtót. Az orosz Vzgljad kritikusan elemezte az újonnan bevezetett veszélyhelyzetet, aminek indokát egyenesen cinikusnak tekinti. Hogy látták a Klubrádiót a  Sorbonnediákjai? Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Nem akarja felülírni a parlament jogköreit és nem akarja rendeletekkel korlátozni az állampolgári és politikai jogokat a háborús veszélyhelyzetet deklaráló törvény – reagált Pásztor Emese és Sanjay Sethi EUobserver-ben megjelent írására Kovács Zoltán külföldi kommunikációért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán a lapban a cikket elfogultnak, kormányellenesnek nevezte, szerinte ugyanis a rendkívüli törvény életeket ment, és biztonságot nyújt minden egyes állampolgárnak. Kovács a háborús veszélyhelyzetre adott reakciókat liberális buborékokban kirobbant dühöngésként írta le. Kovács a cikkben ezután a brit Independentben és a Guardianban megjelent további "vádak" felsorolásba kezdett, például, hogy a covid alatt kihirdetett veszélyhelyzet a demokrácia újabb eróziáját okozta.

Kovács szerint azonban sem ez, sem a rendeleti kormányzás nem következett be, és nem alakult ki autoriter zűrzavar sem. Szerinte az ellenkezője történt, ami például az egészségügyi rendszer megerősödésében is megmutatkozott. Sőt, Magyarország a covidból korábbi önmagához képest megerősödve jött ki, így szerinte most megint helytelenül túlzó következtetéseket vonnak le egyesek a kormány új veszélyhelyzetéből.

Az AP Justin Spike tudósítását közli, ami szerint a magyar kormány további akadályokat gördített az egységes uniós olajembargós terv elé, hogy módosítások nélkül egészen biztosan nem fogja támogatni, sőt a kormány arra kérte az uniós vezetőket, hogy a jövő heti napirendről vegyék is le a kérdést. Az írás megjegyzi, hogy az Ukrajna elleni háború alapvető pénzügyi forrását az olajbevételekből biztosítja Putyin elnök.

San Diego Chronicle-ben Orbánnak az Európai Bizottsághoz írt leveléből idéznek, amelyben a magyar kormányfő arra inti az uniós vezetőket, hogy maguk ellen dolgoznak, ha egységes álláspont kialakítása nélkül viszik a bizottság elé a 6. szankciós csomagot, holott a magyar kormány egyfolytában az egység megteremtésén fáradozik.

Financial Post a háborús veszélyhelyzet eddig ismertetett rendkívüli intézkedéseiről ír, hogy a kormány kötelezi a bankokat, telekommunikációs cégeket, kereskedelmi áruházláncokat, biztosítókat, energiacégeket és légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagyobb részét fizessék be az államkasszába, azaz a rezsivédelmi és a felfegyverkezést szolgáló honvédelmi alapba.

Orbán még csak megközelítő összeget sem jelentett be arról, mekkora bevételre számít. A tudósítás emlékeztet, 2010-ben hasonló, rendkívüli adókat jelentett be Orbán. A bejelentés hatására rögtön gyengülni kezdett a forint, akárcsak az OTP tőzsdei árfolyama csaknem 5%-kal. Ennek előzményei közt megjegyzik, hogy számos termékre korábban Orbán árstopot vezetett be az infláció elkerülése érdekében.

ZDF tudósításában azt emeli ki, hogy a magyar kormányfő ahogy fokozza a rendeleti kormányzást, úgy szigetelődik el egyre jobban Európában. A Der Standard a különadókkal kapcsolatban megjegyzi, egyik veszélyállapotból ki, a másikba be – ez az, ami adja Orbán politikájának a lényegét. Az orosz Vzgljad (Nézőpont) online újság pedig az újonnan bevezetett veszélyhelyzet indokát egyenesen cinikusnak nevezi. A cikk címe: Magyarország arra készül, Ukrajna szétesik.

A Sorbonne égisze alatt létrejött Újságíró Képző Központ (CFJ) népes társasága a választások után Budapestre látogatott, és erről számoltak be egyetemi újságjukban, a Magyarpart kiadványban. Az írás Klubrádió sorsára koncentrálva mutatja be a magyar média és a sajtószabadság helyzetét.

A legfontosabb üzenet szerintük, hogy a hallgatók szolidaritásának és kitartásának köszönhetően az általuk függetlennek nevezett rádió teljes gőzzel működik, mint azelőtt, hogy megfosztották a frekvenciájától.

A tanulmányúton a rádió Benczúr utcai épületében Arató András elnökön kívül Falusi Mariannal és Láng Györgyivel, illetve a jelenlévő kollégákkal és a vezetőkkel is megismerkedtek. Bemutatják a Sommer cukrászdát is, amely az első hirdetők között volt a Klubrádióban. Hogy féltek-e attól, hogy elveszítik hirdetőiket, mert a kormány által ellenségnek tekintett Klubrádióban hirdetnek? Sommer Klári tulajdonos válasza erre határozott nem volt. Elmondta, a férjével együtt éjjel-nappal Klubrádiót hallgatnak, mert ott valós híreket közölnek.

Bemutatták azt a Lyonban élő magyar hölgyet is, aki szintén Klubrádió-rajongó és rendszeres támogató is. Arról is szó esik, hogy az interneten számos helyen jelenik meg a rádió: Facebook, Spotify, YouTube, és a kört folyamatosan bővítik.

A médiacsatát noha nemtelen eszközökkel Orbán nyerte meg, de a rádiót nem sikerült megölnie.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.