2022. május 16., hétfő

EZ ELON MUSK EGYMILLIÁRD DOLLÁROS VICCE? - A MILLIÁRDOSTÓL NEM IDEGEN AZ ÁRFOLYAMOK MANIPULÁCIÓJA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LENKEI GÁBOR
2022.05.16.


A Twitter körüli felvásárlási hercehurcát talán kissé más megvilágításba helyezheti, ha belegondolunk, Elon Musk hányszor és milyen módokon „játszott” az árfolyamokkal. Persze sohasem a saját zsebe ellen. Úgy tűnik azonban, a Twitter-üggyel esetleg még ő is megégetheti magát.


A Wedbush Securities elemzője, Dan Ives szerint „Elon Musk bizarr tweetje a Twitter cirkuszi show-ból egy péntek 13-i horrort csinált”. Ezzel kommentálta Elon Musk bejelentését, amely szerint felfüggeszti a Twitter korábban bejelentett felvásárlását. A Tesla, a SpaceX, a PayPal és más igencsak innovatív cégek alapítója április elején jelentette be, hogy döntő részesedést szerzett az amúgy már egy ideje gyengélkedő Twitterben, majd nem sokkal később az egész társaság megvásárlására ajánlatot tett.

Azt már akkor több szakértő furcsállotta, hogy 54,2 dollárt kínált egy részvényért; ezt a szintet a papír még akkor is éppen csak megközelítette, amikor a piac a hír hatására szabályosan felrobbant, és rövid idő alatt 20 százalékkal, 40 dollár körüli szintről 50 dollárra emelkedett. Az ezt követő bizonytalanság miatt aztán némileg le is morzsolódott az árfolyam, majd a pénteki bejelentés után igazi zuhanórepülésbe kezdett.

Musk elbizonytalanodását, noha a Twitter igazgatósága már elfogadta az üzletet, azzal indokolja, hogy kétségessé vált a cég becslése a szolgáltatással kapcsolatos spamek és hamis fiókok számáról, és ezt meg kell vizsgálni. A társaság hosszú ideje 5 százalékra teszi az olyan fiókok számát, amelyek mögött nem valódi felhasználók, hanem robotok állnak, bár 2022 első negyedévi jelentése egy figyelmeztetést is tartalmaz, amely szerint „előfordulhat, hogy a hamis vagy spam fiókokra vonatkozó becslésünk nem tükrözi pontosan az ilyen fiókok tényleges számát, és a hamis vagy spam fiókok tényleges száma magasabb lehet, mint becsültük”.

Nem tisztázza a képet, hogy a Bloomberg értesülései szerint a vállalat éppen egy nappal Musk közlése előtt jelentős költségcsökkentő intézkedéseket jelentett be, többek között visszafogják az utazási, tanácsadási és marketingköltségeket. Emellett egy belső feljegyzés szerint nem vesz fel új alkalmazottakat, visszavonhatja a nyitott ajánlatokat az üzleti szempontból kritikus szerepkörök kivételével. A cégtől pedig – nem saját kezdeményezésükből - távozik két kulcsfontosságú alkalmazott, Bruce Falck, a bevételekért és Kayvon Beykpour a fogyasztói termékekért felelős vezetője. Kérdés, hogy a változtatásokat Musk ajánlata vagy éppen annak elbizonytalanodása váltotta ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.