2022. május 8., vasárnap

MÉG 2018-NÁL IS DURVÁBB, AMIT MOST LÁTUNK A NYUGDÍJPÉNZEKNÉL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.05.07.


Legutoljára 2018-ban láttunk olyat, amit áprilissal bezárólag idén: szinte mindegyik nyugdíjpénztári portfólió mínuszban van, ráadásul a 2018-ast jóval meghaladó negatív teljesítménnyel. Az inflációs félelmek, a geopolitikai viszályok, a hozamemelkedés, a részvénypiacok gyengülése és a recessziós félelemek is mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy eddig nem sok hozamot tudtak zsebre tenni idén a nyugdíjra gyűjtők. A jó (vagy rossz?) hír az, hogy még nincs vége az évnek.


Az idei eddigi hozamokat látva kijelenthetjük, hogy határozottan szenvednek az önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók:

ELVÉTVE TALÁLNI OLYAN PORTFÓLIÓT, AMELY 1% KÖRÜLI HOZAMOT TUD FELMUTATNI ÁPRILISSAL BEZÁRÓLAG, A TÖBBIEK VISZONT CSÚNYA MÍNUSZBAN VANNAK.

A gyenge teljesítmény persze érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a piaci környezet sem éppen a nagy nyugdíjhozamok leakasztását támogatja:

- világszerte egyre nagyobb gondokat okoz az infláció, amelyet az élelmiszer ellátási problémák és az energiaválság csak tovább fokoz.

- Utóbbiak nagyban az orosz-ukrán háborúnak köszönhetőek, a geopolitikai feszültségek a részvénypiacokat is nyomasztják.

- Ha mindez nem lenne elég, a jegybanki szigorítások miatt egyre többen tartanak a világgazdaságot érintő recessziótól.

- Mindeközben a kötvénypiaci hozamok is emelkednek, amely így a kötvénybefektetési lehetőségeket is beszűkíti.

- Úgy tűnik, nincs olyan szeglete a piacnak, ahova menekülni lehetne, a kevés kivételek egyike a nyersanyagpiac, ahol most kiemelkedő teljesítményekkel találkozhatunk.

A fentieket figyelembe véve tehát nem meglepő, hogy a nyugdíjpénztári portfóliók sem tudják kivonni magukat a piaci hatások alól, ez pedig visszatükröződik a hozamokon. Igaz hogy még csak 4 hónap telt el az évből, de a mostani teljesítmények 2018-at idézik, amikor a szintén turbulens és alulteljesítő piacoknak köszönhetően a legtöbb portfólió mínuszban zárt. Tegyük hozzá, jóval kisebb mínuszban, mint amit idén már most látunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.