2022. május 16., hétfő

MEGÚSZHATATLAN A NYUGDÍJPOFON: A MEGTAKARÍTÓK GIGANTIKUS VÁLSÁG ELÉ NÉZNEK

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2022.05.16.


Immár beépült a köztudatba, hogy a társadalom elöregedése miatt jelentősen csökkenhet a most középkorú generációk életszínvonala, amikor a jövőben nyugdíjba vonulnak. Emiatt a fejlett világban sok százmillión - és egyre növekvő számban - vannak olyanok, akik megtakarítási kényszerbe kerültek. De valóban az öngondoskodás jelenti az abszolút gyógyírt a nyugdíjrendszerek bajaira? Sok jel utal arra, hogy az elkövetkezőkben sem az állampapírpiacok, sem a részvények és más kockázatos eszközök piacai nem lesznek képesek nagy tömegben megfelelő minőségű befektetési lehetőséget teremteni a nyugdíjpénzeknek.

A klímaváltozás mellett talán nincs még egy olyan tényező, amely annyira mélyen meghatározná korunk emberének jövőképét, mint éppen a demográfiai krízis és az állami nyugdíjrendszerek borítékolható válsága. Közhelyszámba megy, hogy a ma 30-40-50 éves generáció már nem számíthat arra, hogy nyugdíjba vonulása után lesz elegendő fiatal, aki őt "eltartsa", vagyis annyi aktív befizető, amely képes kitermelni számára egy élhető szintű nyugellátást.

A nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy öngondoskodásra ösztönözzék az embereket, a legtöbb számítás szerint a 40-65 éves korosztálynak már intenzíven spórolnia kell időskorára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.