2022. május 10., kedd

MINDEN IDŐS KARJÁN OTT LESZ, ORBÁN VIKTOR SZÓLHAT BELŐLE: KAMPÁNYESZKÖZ VAGY JÓLÉTI BERUHÁZÁS A „GONDOSÓRA”?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.05.10.


A választások előtt több idős embernél is megszólalt az államtól ingyenesen kapott segélyhívó, amelyen keresztül rögvest Orbán Viktor melletti szavazásra szólították fel őket a Fidesz aktivistái. Vagy egyenesen a miniszterelnök. Az ellenzék számára nem sok jót ígér, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az ezzel kapcsolatos panaszt. A következő években összesen másfél millió darabot oszthatnak ki a gondosórának hívott kütyüből: minden 65 éven felüli ingyen juthat hozzá a több tízezer forintot érő segélyhívóhoz, még a szállításért sem kell fizetniük. A költségeket Brüsszel állja. De miért SOS gomb van a gondosórán, ha az időseket felszólítják, segélyhívásra ne használják?
 Háttér.

A választások előtti napon több idős ember meredt elképedve a nem sokkal korábban kézhez kapott kis kütyüre, az ugyanis hirtelen megszólalt. Addig az időseknek fogalmuk sem volt róla, hogy ez lehetséges. Korábban arról tájékoztatták őket, az eszköz egyetlen célt szolgál: baj esetén meg kell nyomni a rajta levő gombot, és máris létrejön a kapcsolat a segélyhívó központtal. Most kiderült, hogy másra is lehet használni. Ha valaki ismeri a készülékhez tartozó telefonszámot, hangosbeszélőként is működhet. A kapcsolat akkor is létrejön, ha a felhívott személy nem fogadja a hívást, sőt, meg sem tudja azt szakítani. A gondosóra tehát ideális kampányórának, választási mozgósításra. A 83 esztendős K. Ferencné is így járt: a segélyhívó eszközön keresztül hol egy debreceni Fidesz-aktivista, hol Orbán Viktor hangja buzdította arra, hogy szavazzon a Fideszre. Fia azonnal a választási bizottsághoz fordult, és nem sok jót ígér az ellenzéknek, hogy az Országos Választási Bizottság hatáskör hiányában elutasította a beadványát. A férfit annál inkább megdöbbentette az eset, mert közben elveszítette idős édesanyját.

Persze az eszköz elvileg nem politikai, hanem szociális célt szolgál. Ez a létező legbutább okoseszköz, és éppen ez a jó benne: mindössze egyetlen gombja van, amit megnyomva azonnal hívja az előzetesen beletáplált számot, a segélyhívó központét. Vízálló, fürdés közben is viselni lehet. Hordható karon vagy a nyakban lógatva. A központ látja a hívó helyzetét (GPS koordinátáit), még azt is észleli, ha az illető elesett. A segélyhívó központ riasztás esetén vissza tud kérdezni, megnyugtathatja az idős embert, és segítséget küldhet a számára...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.