2022. május 19., csütörtök

NEM JÖTT BE A KORMÁNY HÚZÁSA: BRÜSSZEL NEM AD 18 MILLIÁRDOS KOMPENZÁCIÓT AZ OLAJEMBARGÓÉRT CSERÉBE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.19.Daily Express: Elképedve fogadták a magyar kormány követelését Brüsszelben, amikor 18 milliárd eurós kompenzációt terjesztett fel az olajembargóért cserébe, ami messze meghaladja azt a 750 milliós összeget, amit még a múlt héten vetett fel ugyanitt Szijjártó. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

A Magyarországgal foglalkozó nemzetközi hírek élvonalába ugrott a ma kezdődő kétnapos amerikai-magyar konzervatívok konferenciája, az úgynevezett CPAC, amelyik éves konferenciáját Budapesten tartja – erről számol be a brit Guardian, de az amerikai NPR-t, a közszolgálati rádiót is említhetem. Utóbbi ennek kapcsán megszólaltatta például Kim Lane Scheppelet, aki nyomatékosította, hogy Magyarország nem demokrácia, legalábbis a mértékadó elemzőközpontok szerint. Beszélt arról, hogy eltorzították a választási rendszert is, amely miatt gyakorlatilag legyőzhetetlen Orbán. Elmondta, hogy fogságába ejtette a kormányfő a kulcsintézményeket, amelyekkel hatalmát tudta évről évre egyre jobban bebetonozni. Megjegyezte, soha nem volt egyetlen olyan elnöke sem Amerikának, mint Trump, aki diktátorral kötött barátságot. Valóságos kultúrháborút vív Orbán, amivel példát mutat az amerikaiaknak is, akik hatására értek el sikereket a "Tedd Amerikát Ismét Naggyá!", a MAGA mozgalomban! Rod Drehertől, az egyik legismertebb amerikai konzervatív, de inkább szélsőséges véleményvezértől olyan mondatokat idéz az amerikai rádió, mint például, hogy nagyon jól tette Orbán, hogy nem hezitál az állami hatalmi intézményeket is bevetni annak érdekében, hogy a genderizmus és transzneműség zavarait helyretegye – idéztem őt.

Guardian szerint Orbán betonból fonja össze a tengeren innen és tengerentúli jobboldali szálakat, miközben nem átallja hirdetni az úgynevezett "Nagy Csere" vagy "Nagy Helyettesítés", Great Replacemnet teóriját. A brit elemző szerint Orbán migrációs politikája tökéletes példája annak az összeesküvés elméletnek, miszerint az idegenek, a menekültek azért jönnek Magyarországra, hogy a keresztény fehér nép helyét elfoglalják. Amerikában a szombaton Buffalóban történt tömegmészárlás kitervelője is ezt hirdetve ragadott fegyvert és gyilkolt meg 10 embert, négyet megsebesítve. Ennek kapcsán helyi amerikai törvényhozók ellen is nyomozásba kezdtek, mert közülük nem egy hirdeti a 18 éves gyilkos fiú teóriáját. Nem véletlenül esett az amerikai CPAC választása így Budapestre, arra ugyanis nem volt még példa, hogy a konzervatívok Európában tartsák meg konferenciájukat. Lakner Zoltán a Guardinnak elmondta, Orbán elérte célját, világpolitikai tényező lett, s ennek is köszönhető az amerikai konzervatívok érdeklődése. Az ebből az alkalomból létrehozott magyar honlapon már olvasható a felszólalók egy része, köztük Tucker Carlson, a FOX Tv showmanje, Mark Meadows, Trump volt elnök kabinetfőnöke, Nigel Farage, a britek Brexitjének fő ideológusa, szélsőjobboldali uniós képviselő. Ami fájhat Orbánnak, hogy Trump nem jön. Ő most a félidős választási kampánnyal van elfoglalva, hogy a republikánus előválasztásokon minél több jelöltje kerüljön ki győztesként, azaz a demokraták kihívójaként a novemberi megmérettetésen.

NEWSWEEK szerint, látva Orbán meglepően magabiztos győzelmét, elérkezettnek látta Biden elnök az új nagykövet kinevezését. Merthogy most már bizony számolni kell a magyar kormánnyal. David Pressman személyében azonban egy olyan demokrata érkezik majd Budapestre – feltéve, hogy a szenátus megszavazza mandátumét -, aki például nyakig benne volt a Trump elleni impeachmantben – mint jogász –, hogy törvényi úton távolíthassák el a hatalomból a 45. elnököt. A Newsweek véleménycikkét a magyar kormány által támogatott Danube Institute, és Matthias Corvinus Alapítvány által Budapestre vendégségbe hívott Michael O'Shea jegyezte, aki szerint Bidennek le kellene végre győznie dölyfösségét és tudomásul venni, hogy Európa szívében nem veszíthet el egy szövetségest. Ahol az emberek például elfogadták tiltakozás nélkül a választást eredményét, s amelyikről George Pataki, New York állam volt kormányzója nemrég azt mondta, Magyarország vibráló, egészséges demokrácia. A szerző vizionálja a jobboldali populisták és antiglobalisták megerősödését Európa szívében, élükön Orbánnal, ezért hibát követ el Biden, ha őt semmibe veszi.

Elképedve fogadták a magyar kormány követelését Brüsszelben, amikor 18 milliárd eurós kompenzációt terjesztett fel az olajembargóért cserébe – írja meg a részleteket a vitáról a brit Daily Express. Ez messze meghaladja ugyebár azt a 750 milliós összeget, amit még a múlt héten vetett fel ugyanitt Szijjártó. Sajnos ebből azt a következtetést is levonta az újság, hogy hiábavaló volt Orbánhoz kiruccannia Ursula von de Leyennek. Mindenesetre kompenzáció helyett most a RePowerEU stratégiai alapot hozzák létre, amelyben nemcsak kompenzáció jut Magyarországnak és a többi tagállamnak, de a teljes orosz energiafüggőség felszámolását sem kapkodja el, az évtized végére ígéri.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.