2022. május 16., hétfő

ORBÁNT FÉLREÁLLÍTJÁK BRÜSSZELBEN A MINDENT ELUTASÍTÓ POLITIKÁJA MIATT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.16.


A litván külügyminiszter szerint Orbán túszul ejti az uniós döntéshozókat, míg ők Oroszországot terrorista államnak nyilvánították, de bízik abban, hogy jobb belátásra tudják bírni a magyar kormányfőt. Az amerikai sajtó szerint az új Orbán-kabinet összetétele azt bizonyítja, továbbra is szoros szálakkal kötődik a magyar kormány a Kremlhez. A német sajtó Novák Katalin a háborúval kapcsolatos határozott oldalválasztásáról ír. Nemzetközi lapszemle.

Dűlőre jutni Orbánnal az orosz olajembargó kérdésében keményebb dió, mint azt sokan gondolták – írja a Politico. A szerző hozzáteszi, hogy a probléma megoldásához nem lett elég, ha Ursula von der Leyen villámlátogatást tesz a Karmelitában. Különösen annak ismeretében, hogy hónapok óta dolgozik Brüsszel ezen a szankciós csomagon, mégsem jutott egyről kettőre Orbánnal.

Pedig nem kis engedményt tett eddig neki, és más, az orosz olajtól nagyban függő országoknak is, de a magyar kormányfőnek ez sem elég, újabb követelésekkel bővül a listája, 4-5 éves átmenetet szeretne. A Brüsszellel évek óta hadilábon álló rebellis Lengyelország egy pillanat alatt éles kanyart vett, és lelkes támogatója lett az uniós szolidaritásnak. Ezzel szemben Orbán makacsul hirdeti nacionalista elveit.

Tavaly szeptemberben 15 évre szóló olajszerződést írt alá az oroszokkal, illetve atomerőmű építését a Roszatommal. Másrészről a magyar kormány Ukrajnával való diplomáciai kapcsolata igencsak ellentmondásos a trianoni sérelempolitizálás és a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati joga miatt. Az elemzés szerint Orbán csökönyössége nem véletlen, hiszen elindult a jogállami normasértés miatti eljárás, és a helyreállítási alapból sem kap, mert nem megfelelő költségvetési tervet nyújtott be. Emiatt Orbán megleckéztet, ha már Brüsszel sarokba szorítja.

Orbán túszul ejti az uniós döntéshozókat, amikor ellenszegül az uniós többség akaratának – nyilatkozta a litván külügyminiszter a France 24-nek adott interjúban annak kapcsán, hogy az EU még mindig nem tudta elfogadni a Moszkva elleni uniós szankciós csomagot. Gabrielius Landsbergis mégis bizakodó, szerinte jobb belátásra tudják bírni a magyar kormányfőt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a litván parlament megszavazta azt a javaslatot, amely Oroszországot terrorista államnak nyilvánította, és kimondta azt is, hogy Ukrajna területén népírtást hajt végre az orosz katonaság.

A Balkan Insight szerint Lengyelország hiánytalanul megkapja Brüsszeltől a helyreállítási alap 750 milliárd euróját, amire Magyarországnak a jelen esetben semmilyen esélye sincs. Lengyelország esetében a független bírósági rendszer hiánya okozta a galibát, amit törvényi úton fokozatosan helyreállítanak, a másik kifogás az ország egyharmadnyi területén létrehozott úgynevezett LMBTQ-mentes zóna bevezetése volt, amit most egy bírói határozat alkotmányellenesnek nyilvánított. Így hamarosan elhárul az akadály a Covid-féle helyreállítási alap kifizetése elől.

Stars and stripes az Orbán-kormány tagjairól ír, és megállapítja, hogy az új kabinet összetétele azt bizonyítja, továbbra is szoros szálakkal kötődik a magyar kormány a Kremlhez. Két személyt említ meg az írás: az orosz külügyminiszter által magas állami kitüntetésben részesült Szijjártó Pétert, valamint Szalay-Bobrovniczky Krsitóf leendő védelmi minisztert, akinek orosz céggel van közös projektje Egyiptomba szállítandó vasúti kocsik legyártására. Szerintük érdekes választás Navracsics Tibor, aki azt jelzi, hogy Orbán folytatja pávatáncát, és a keleti irányt a Nyugat felé vele akarja kiegyensúlyozni. Navracsics egyértelmű feladata, amennyi letiltott pénzt csak tud, szerezzen meg Brüsszeltől.

Novák Katalin a legfiatalabb elnöknő Európában – írja az új magyar államfőről a Der Standard, amely kiemeli, mekkora felhajtás volt az eskütétel körül, és milyen nagy katonai tiszteletadásban részesült. Novák a bekitatási beszédében bejelentette, hogy első hivatalos útja kedden Lengyelországba vezet. Sietnie is kell, hisz igencsak megromlott a két ország virágzó kapcsolata az oroszok ukrajnai háborúja miatt, Novák a beszédével ezt az utat és a békülés lehetőségét készítette elő, mert nemcsak hogy elítélte az oroszok agresszióját, de még azt is bejelentette, egyétért a háborús bűnök elkövetését bizonyítandó vizsgálatok lefolytatásában.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.