2022. május 4., szerda

PÁR ÉVE MÉG KORMÁNYVÁLTÓ EREJE VOLT, MÁRA CSAK A PARIZER ÉS A LÓKUPECEZÉS MARADT BELŐLE

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2022.05.04.


A Jobbik négy évvel ezelőtt még a legerősebb ellenzéki pártnak számított, mára szinte elsorvadt: alig tíz képviselője maradt a parlamentben. Az egykori markánsságnak mára már nyoma sincs, a Jobbik szinte beolvadt a baloldali pártok közé. Az elmúlt években a szavazókkal együtt a párttagok is lassan elcsorgodáltak, miközben még az ősellenséggel, a DK-val is összefogtak. Jakab Péter gasztropercekben jó volt, de a benne lévő kormányzókészséget kifelé nem tudta megmutatni, az építkezést pedig felváltotta az olcsó lájkvadászat, állítják róla ismerői. Most tisztújító kongresszus elé néz, ahol a sorsáról is döntenek.


2018-at írtunk, amikor a Jobbik Vona Gábor vezetésével még javában azt harsogta magáról, hogy ők a kormányváltó erő, amely majd jól leváltja a Fideszt. Az akkoriban már egy ideje a radikális szárnyait nyesegető, és cukiságútra terelt párt végül több mint egymillió szavazattal 19 százalékot ért el. A vágyott kormányváltást nem hozták el, Orbánéknak meglett a harmadik kétharmaduk, de a Jobbik eredménye még évekkel később visszanézve sem mondható rossznak: a Fidesz után nekik lett a legtöbb képviselőjük a parlamentben, szám szerint huszonhat.

Bár erről az eredményről a jobbikosok most is azt mondták, hogy már 2018-ban sem volt annyi szavazójuk, mint ahányan akkor rájuk voksoltak: egyszerűen csak taktikai szavazást hirdettek, aminek a lényege, hogy az egyes ellenzéki pártok szavazói átszavaztak egymás esélyesebb jelöltjeire. „A Fidesz ellen ezt tartottuk jónak, és így plusz szavazatszámhoz juttattuk a Jobbikot. Ismerek olyan MSZP-st vagy DK-st, aki átszavazott a jobbikos jelöltre. A 2018-as szavazatmennyiségünk mögött nem volt százszázalékos jobbikos tábor” – mondta erről egy ma is aktív jobbikos képviselő.

De Vona mindent a nyerésre tett fel: korábban még a frakcióvezetést is átadta másnak, annyira a kampányára akart fókuszálni. A párt végzetes kudarcként élte meg az eredményeket. Mivel Vona úgy érezte, az ígéreteit nem teljesítette, lemondott minden pozíciójáról, és kivonult a politikából. Még a tisztújítást sem várta meg...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.