2022. május 7., szombat

PITTI ZOLTÁN: AZ ÚJ KORMÁNY A KÖZPONTOSÍTÁS ÉS ERŐTELJES CENTRALIZÁCIÓ JEGYÉBEN SZÜLETIK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.07.


Orbán Viktor új tárcákkal, teljesen új struktúrával alakítana kormányt. Hogy pontosan mi lesz, még nem tudjuk, de úgy tűnik, a miniszterek nem a szakmát fogják képviselni a kabinetben, hanem a kormányt az ágazatban – véli Pitti Zoltán közgazdász. A volt közigazgatási szakértő attól is tart, bármilyen változat lesz, egy elem biztosan megmarad: központosítás, és erőteljes centralizáció minden döntési jogosítványban.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy május 20. és 30. között tervezi bemutatni új, jelentősen átalakított szerkezetű kormánya tagjait. Vélhetően új tárcákat fog létrehozni. A Telex információi szerint az új kormányban a mostani elképzelések szerint lesz egy erős központi, miniszterelnöki agytröszt, a „központ”, mellette már külön lesz az ipari és az innovációs tárca, de nem marad egyben a pénzügyi és a gazdaságfejlesztési terület sem. Az, hogy „átkeveri” a minisztériumokat segít-e a kormány működésén?

– Ez egy látványos akciónak tűnik, kétséges hatékonysággal, mert a szakmai koordináció igazi felelőse kétséges. Ugyanez fölmerül abban is, hogy hol lesz az egészségügy. Itt-ott hallani, hogy a Belügyminisztérium alá kerül. Ott is egy elmosódó ágazati felelősség van, és lényegében nem más, mint ami ma, vagy a korábbi időszakban érzékelhető volt a kormányzati munkában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.