2022. május 29., vasárnap

VIDEÓAJÁNLÓ: MITŐL MÉRGEZETT A FÖLD?

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.05.29.



Erdőirtás, erózió, elsavanyodás, szikesedés, betonozás, égetés – az USA agrárminisztériuma kitűnő sorozatban mutatja be, milyen megpróbáltatások érik manapság a talajt, és néhány éve egy nagyszerű magyar dokumentumfilm és készült a témában.


Mit?

A földkéreg talajnak nevezett legfelső, laza, termékeny rétege szerves és ásványi anyagok, élő és élettelen komponensek keveréke, amely élteti a növényeket és a gombákat, ezzel állatok tömegét táplálja, ráadásul a szárazföldi fauna 40 százalékának menedékül is szolgál életciklusuk valamelyik szakaszában.

Az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO által két éve közzétett nemzetközi talajökológiai jelentés szerint az elmúlt évtizedek kutatásai rendkívül sokféle és összetett funkciójú, gazdag biodiverzitású ökoszisztémát azonosítottak a legkülönfélébb talajokban. Egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy a talajlakó mikroorganizmusok annyira elterjedtek az egész világon, hogy a mezőgazdálkodás és az urbanizáció sem árthat nekik. Csakhogy épp ennek az ellenkezője az igaz: a talaj-ökoszisztémák nagyon is sérülékenyek. A jelentés több mint egy tucat olyan emberi tevékenységet sorol fel, amely jelentősen és visszafordíthatatlanul károsítja a talajorganizmusokat. Ide tartozik az erdőirtás, a túlhasználó talajművelés miatti tömörödés, illetve erózió, az intenzív mezőgazdálkodás során használt kemikáliák okozta elsavanyodás, a nem megfelelő öntözésből és talajvíz-gazdálkodásból fakadó szikesedés, a leginkább betonozást jelentő felületi lezárás, valamint az égetés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.