2022. június 8., szerda

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 103. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.06.07.


Elképzelhető, hogy Ukrajna feladja a Donbaszban jelenleg elfoglalt állásainak egy részét. A törökök mediátorként léptek be a gabonaszállításba. Érdekes eredményeket hozott egy belső menekültekkel szembeni attitűdöket vizsgáló kutatás. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 103. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Ukrán szempontból nem jó hírek érkeznek Szjevjerodoneckből.

- A törökök mediátorként léptek be a gabonaszállításba.

- Egy friss ukrán közvélemény-kutatás az ukrán társadalom belső menekültekkel szembeni attitűdjét mérte – érdekes eredményekkel.

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők folytatják a Szlavjanszk elleni támadást – őket a várostól északnyugatra, a Harkiv és Donyeck megyék határán fekvő Dovhenyke és Dolina [Довгеньке–Долина] térségében megállították –, illetve Bahmutot két irányból ostromolják. A várostól délkeletre és északkeletre harcok folynak – itt a védők arra törekednek, hogy az ellenségnek ne tegyék lehetővé a Liszicsanszk–Bahmut országút feletti ellenőrzés megszerzését. Az ukrán erők Szjevjerodoneckben védekeznek, s akár vissza is verhették a várostól délkeletre, Voronove [Воронове] és Novoohtirka [Новоохтирка] térségében kibontakozó támadásokat. Az orosz egységek támadótevékenységüket Mikolajiv és Herszon megyék határtérségében is folytatták (Bila Krinicánál [Біла Криниця] és Lozovénél [Лозове]). Az ellenség a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az ukrán hadsereg hátában folytatja a tüzérségi támadásokat és bombázásokat (beleértve ebbe Harkivot és Mikolajivot), illetve ugyanígy tesz Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásaiban. Az ukrán légierő a Herszon és Mikolajiv megyékben lévő orosz állások ellen támadásokat hajthatott végre. Az oroszok a Harkiv megyében található Kupjanszknál [Куп’янськ] újjáépítik az Oszkil [Оскіл] folyó hídját – ez az Izjum térségében található csapatösszevonás fő közlekedési-utánpótlási vonalán található...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.