2022. június 29., szerda

MAGYARORSZÁGON IS KÉZ A KÉZBEN JÁR A COVID-SZKEPTICIZMUS ÉS AZ OROSZBARÁTSÁG

TELEX
Szerzők: KREKÓ PÉTER, MOLNÁR CSABA
2022.06.29.


Aki hajlamos a Covid és az oltások mögött is a háttérhatalom manipulációit látni, az inkább hisz az orosz dezinformációban is. A magyar társadalomban jelentős támogatottságnak örvendenek az Ukrajna elleni orosz agresszióról szóló leggyakoribb álhírek és összeesküvés-elméletek – például, hogy a háborút nem Oroszország, hanem Ukrajna és Amerika indította, vagy hogy az ukrán vezetés náci. A Fidesz és a Mi Hazánk szavazói közel azonos mértékben hisznek a Moszkva-barát konteókban, az ellenzéki szavazók jóval kevésbé.


Több cikk megjelent már magyar médiában is arról, hogy a Covid-világjárvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek terjesztői – hazánkban például Gődény György, illetve a Mi Hazánk Mozgalom – a háború kitörése után villámgyorsan váltak az Ukrajnát, illetve a Nyugatot agresszorként ábrázoló és Oroszországot áldozatnak láttató dezinformáció fő terjesztőjévé. Több külföldi felmérés is kimutatott már hasonló jelenséget (például ez Kanadában) – a mi kutatásunk az első ugyanakkor, amely kimutatja ezt a kapcsolatot Magyarországon, a választók szintjén is.

A magyar helyzet annyiban speciális, hogy a kormány és a kormánybarát média a nyugati átlaghoz képest sokkal-sokkal oroszbarátabb, de egyben szigorúan oltáspárti. Ennek elméletben a felvázolt összefüggés ellen kellene hatnia, vagy legalábbis összezavarnia a kormánypárti tábort...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.