2022. június 29., szerda

MINDANNYIAN MEGFIZETJÜK A KORMÁNY SZABADSÁGHARCÁT - JÖHET A 13 SZÁZALÉK KÖZELI ÉVES INFLÁCIÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.06.29.


Tizenkét éve május 29-én a frissen megalakult Fidesz-kormány 5,25 százalékos alapkamattal vette át a stafétát. Mától 7,75 százalékos az irányadó kamat. Egy euró akkor 273,3 forintba került, a kamatdöntés napján ez 400,7 forintra rúgott. Sok mindenre lehet mutogatni, de az nem tagadható, hogy a mostani rossz helyzethez vastagon hozzájárult kormányunk gazdaságpolitikája.


Minden várakozást messze meghaladó mértékben döntött tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamat emeléséről. A testület 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A brutális lépést az elemzők igyekeztek magyarázni, de az Azénpénzem.hu véleménye szerint ez igen kevéssé sikerült.

Az Equilor elemzője, Varga Zoltán arról beszélt, hogy az MNB döntése nem példa nélküli. Mint elmondta: az Egyesült Államokban már két hete jelentős, 75 bázispontos módosítást jelentettek be, az Európai Központi Bank pedig, amely utoljára 11 éve növelt kamatot, a következő hónapban dönthet ugyanígy. Nem árt tudni, hogy a Fed jókora lépése után az amerikai alapkamat 1,75 százalék lett. Az EKB pedig bejelentette azt az emelést, amivel vélhetően a pozitív tartományba kerül az eurozónában a kamat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.