2022. június 29., szerda

ISPÁNOK KORA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.06.29.


...A főispáni tisztség visszaállítási terve amúgy nem nagy ügy, de azt világosan mutatja, hogy nem kell a világnak változnia, elég, ha az ember maga romlik. A kis hazugságok inkább módszertanilag és kommunikációs szempontból fontosak, azt jelzik, miként lehet ezeket lenyomni akár tömegek torkán is úgy, hogy jóformán észre sem veszik. Bevezetés a nagyobb hazugságokba. 

Lássunk is egy korántsem teljes, de föltétlenül szomorú taxációt, kiknek hazudott a miniszterelnök az elmúlt ciklusok során!

Például a diákoknak: ingyenes lesz a felsőoktatás – nem lett.

A pedagógusoknak: lesz pedagógusi pályamodell – nem lett.

A szakszervezeteknek: szociális kérdéseket érintő törvények előtt kikéri a véleményüket – egyszer sem kérte.

Magán-nyugdíjpénztári tagoknak: csak átmenetileg veszik el a pénzüket – végleg elvették.

A bankoknak: átmeneti lesz a banki különadó – végleges lett. (Ez 2011‑es ügy, nem a mostani.)

A rendvédelmi dolgozóknak: rendezik a bérüket – nem rendezték.

Megszűnik a korrupció: „Aki először belenyúl a kasszába, le lesz vágva a keze” – ehhez képest mára Európa három legkorruptabb országa között vagyunk, volt idő, amikor az adóhatóság elnöke be sem utazhatott az Egyesült Államokba.

Csökken az államadósság – csökkent, aztán mint a fürgegyík farka, visszanőtt, és még nagyobb lett.

Magyarországnak semmi keresnivalója Keleten, mondta 2007-ben, 2008‑ban és 2009-ben a későbbi kormányfő. Aztán 2011 óta máshol se keresgél, csak az oroszoknál és még keletebbre.

Megbízható partnere leszünk az Európai Uniónak – nem vagyunk megbízható partnerek, egyre inkább Európa szemete leszünk a folytonos politikai kétszínűséggel.

Csökkentjük az állami kiadásokat – nem csökkent, az elmúlt tizenkét év alatt többszörösére hízott az apparátus, a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok száma háromszorosa a korábbinak.

Megszűnik a kivételezés, átlátható lesz a pályázati rendszer – nem lett átlátható, a gazdálkodókat letakarították a földekről, sikerült a legsunyibb pályázati rendszert kialakítani.

Átlátható lesz minden – titkosítva lett szinte minden a trafikoktól Paksig: a legutóbbi kormányzati ciklusban, kevesebb mint három év alatt, 72 titkos, úgynevezett 3000-es kormányhatározatot hozott az Orbán-kormány – számolt be a 168.hu. Ennyit az átláthatóságról.

A most induló kormányzati ciklus első szemfényvesztő akciója a megszorítás nélküli megszorítás. A választási győzelmét túlbiztosító kormányfő saját levében fő: az adakozás oda vezetett, hogy az amúgy is létező infláció még nagyobb lett, de minthogy megszorítani csak baloldali és liberális kormányok szoktak, most megint jönnek a már föntebb vázolt hazugsági példatár ismert elemei...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.