2022. július 15., péntek

A KORRUPCIÓELLENES KÜZDELEMBEN SEMMI SINCS RENDBEN MAGYARORSZÁGON

SZABAD EURÓPA
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2022.07.14.


Választási autokrácia hibrid rezsimjeként írja le az európai parlamenti jelentés a magyar demokráciát. Nemcsak az EP-ben, hanem az Európai Bizottságban is ítéletet mondtak a magyar közállapotokról, amely alapján úgy tűnik, a kormány ígéretei ellenére a korrupcióellenes intézkedések továbbra sem elegendőek ahhoz, hogy megnyissák a brüsszeli pénzcsapokat.


Ezen a héten szerdán két fontos dokumentum is született, amelyekkel pontosabb képet kaphattunk arról, hogy milyen kép él jelenleg Magyarországgal kapcsolatban az uniós intézményekben. Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szakmai, az Európai Parlament LIBE-szakbizottsága pedig inkább politikai oldalról mutatja meg, hogy hová pozicionálják a magyar kormányt, amikor a közös ügyekről: jelenleg és legfontosabbként az uniós pénzekről tárgyalnak.

A Bizottság jogállamisági jelentésének részleteit már bemutattuk, most a korrupcióval kapcsolatban világítunk rá újabb részletekre és ennek fényében megvizsgáljuk, hogy milyen politikai nyomás alá kerül a brüsszeli testület akkor, amikor döntenie kell arról, hogy juttat-e pénzt az Orbán-kormánynak.

Az Európai Bizottság évről évre minden tagállamra vonatkozóan négy szempont alapján végez elemzést:az igazságszolgáltatás függetlensége,

- a korrupció elleni küzdelem,
- a sajtó sokszínűsége,
- a fékek és ellensúlyok működése alapján.

A korrupciós részben hosszasan sorolják a kifogásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.