2022. július 12., kedd

BALÁZS PÉTER: ORBÁN ÉS CSAPATA TESZ KERESZTBE A PEDAGÓGUS- ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉREMELÉSNEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.07.12.


Az Európai Unió nem szól bele a pedagógusok, vagy az egészségügyben dolgozók béremelésébe, ezek nemzeti hatáskörbe tartoznak, a mindenkori kormánynak kell megoldania. Az EU-val való megegyezést pedig az akadályozza, aki nem felel meg a feltételeknek: Orbán Viktor és csapata – mondta a Hírklikknek Balázs Péter. A volt külügyminiszter és uniós biztos rosszízű rágalomnak nevezte, hogy a baloldal és nyugat-európai szövetségesei akadályoznák a megegyezést. Mint mondta, Orbán eljutott a falig, és trükkökkel ezután már nem tud pénzt szerezni a családjának és a haveri körének.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a helyreállítási alap ügyében szakmai egyeztetés és politikai vita van. Az utóbbi okának azt nevezte, hogy Magyarországon a baloldal és nyugat-európai szövetségesei nem szeretnének semmiképpen megegyezést. Valóban a baloldal akadályozza a megállapodást az EU-val?

– A baloldal sajnos politikailag nagyon gyönge, és az EU-ban messze nincs olyan pozíciója, befolyása, mint a kormánynak. A kormány mindenütt ott van, ők ülnek ott az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben nagy többségben vannak a fideszes képviselők. Ez az egész egy rosszízű rágalom. Tudniillik a kormány van cselekvési helyzetben, és most próbálja másra kenni a felelősséget. Csakhogy szerintem ez igen gyönge érv. Nekik kell tárgyalniuk. Tettek egy első lépést négy témában, de valójában sokkal több téma van az asztalon. A kormánynak kell cselekednie.

Mára kiderült, inkább csak kommunikációs fogás volt a múlt heti bejelentés arról, hogy a kormány négy területen is engedményeket tesz az Európai Bizottságnak. Az Azonnali értesülése szerint ezeket az engedményeket ugyanis már jóval korábban megtette a kormány a tárgyalásokon, de már az sem elég. Miért?

– Többen is rávilágítottak, hogy azok az ígéretek, amelyek most a kormány részéről elhangzanak, nagyon gyönge lábakon állnak, mert könnyen kijátszhatók. Azt mondja a kormány, hogy leviszik az egy indulós közbeszerzések számát, de bármikor oda tudnak állítani egy induló mellé két másikat, és akkor is az nyeri meg, akit a kormány kiszemelt magának. Hasonlóképpen, azt mondja, hogy az ügyészséggel szemben büntetőügyekben bíróságoknak is lesz szavuk, szerepük. De hát a bíróságok ugyanúgy a Fidesz kezében vannak, mint a főügyész, vagy akárki. Tehát ezek nem igazi megoldások. A gyakorlatban kellene látni, hogy ezek valójában működnek-e. Azért azt Daniel Freund német EP-képviselő is, meg jó páran elmondták már, hogy itt egy rendszerszintű eltévelyedésről van szó az Orbán-kormány esetében, ami mostanáig működött, és amit most – úgy néz ki – az EU megelégelt. Meglátjuk majd, hogy mennyire tudnak megegyezni. Most erre van egy külön miniszter Navracsics Tibor személyében. Lássuk, ő mire megy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.