2022. július 30., szombat

MI JÖN MÉG A VÉDELMI TANÁCS, MAJD A „HÁBORÚS GAZDASÁGGAL” FENYEGETÉS UTÁN?

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2022.07.30.


„Számomra, a nem politikus, kívülálló laikus számára Orbán háborús, amúgy helyesen hadigazdálkodást emlegető szavai kettős jelentést hordoznak: egyrészt, hogy meg kell előlegezni a hallgatóság számára az eshetőséget, hogy kvóták szerinti elosztás lesz például a fűtőanyagokban; a másik pedig az üzenet, miszerint Európa működésképtelen, bezzeg mi működőképesek vagyunk” – ez Ferber Katalin véleménye. A nemzetközi színtéren jegyzett, évtizedek óta külföldön élő és alkotó közgazdásszal, gazdaságtörténésszel arról beszélgettünk, mi is az Orbán által emlegetett „háborús gazdaság”. Szerinte Orbán ezzel meglebegtette bármely intézkedésének a legitimitását, elfogadottságát.


- Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádiónak adott interjúnak álcázott szózatában azt is mondta – de egyébként már Tusványoson is pedzegette –, hogy októbertől háborús gazdaság lehet Európában, „ha Brüsszel nem változtat” a válság- és háborús válság kezelésben. A miniszterelnöktől már megszoktuk, hogy szeret dramatikus megfogalmazásokkal dobálózni – ez pedig egy meglehetősen drámai lehetőségnek a lebegtetése a laikusok számára. De létezik-e egyáltalán olyan fogalom, hogy „háborús gazdaság”?

- Ezt nem így hívják, a szakemberek hadigazdaságnak nevezik. Miként annak nevezték azok is, akik benne éltek.

- Ezek szerint a kormányfő nem is használta megfelelően a terminus technicust. Akkor úgy kérdezem, mit fed le a hadigazdaság?

- Röviden azt, hogy egy egészen speciális rendkívüli, háborús helyzetben, arra tekintettel az állam kiemelkedő szerephez jut...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.