2022. július 28., csütörtök

RÉDAI DOROTTYA: AZ ISKOLAI ÉS CSALÁDI ERŐSZAKTÓL EGYETLEN GYEREKET SEM VÉD MEG A KORMÁNY ÁLTAL GYERMEKVÉDELMINEK MONDOTT TÖRVÉNY

QUBIT
Szerző: RÉDAI DOROTTYA
2022.07.27.A napokban négy fontos Qubit-előadást osztunk meg a homoszexualitás evolúciójáról, genetikájáról, orvosi besorolásáról és az iskolai szexuális nevelés mai magyar állapotáról. Scheuring István és Rózsa Lajos evolúcióbiológusok előadásai itt és itt láthatók, Varga Máté genetikusé pedig itt.


Bár a tudomány mai állása szerint a gyerekeknek születésüktől kezdve van szexualitásuk, a gyerekkori szexualitást egyáltalán nem értjük, mert felnőtt keretek között próbáljuk értelmezni, hogy mi a szex és mi a szexualitás. A nemek fogalma a magyar tantervekben nagyon elavult formában szerepel: a férfi és női szerepeket komplementerként képzeli el, és semmilyen formában nem reagál a társadalomban meglévő hatalmi viszonyokra. Miközben a szülők túlnyomó többsége nem szívesen foglalkozik saját gyereke szexuális nevelésével, a szülőknek a gyermekvédelminek nevezett törvény óta már azt sincs joguk eldönteni, hogy más foglalkozhat-e gyerekük szexuális nevelésével, ha számára kényelmetlen lenne ez a helyzet.

De mi köze a gyermekvédelemnek a homoszexualitáshoz? Hogyan vált mumussá a nemi szerepekről való kritikai gondolkodás? Hogy függ össze a konzervatív ideológia által megalkotott idealizált családkép, az egyház védelme a gyerekekre leselkedő valós veszélyek bagatellizálásával? Mi köze a politikának a gyerekek szexuális neveléséhez? Hogy lett a szexuális nevelésből családi életre nevelés, és hogyan veszélyeztetheti a kamaszok testi és lelki épségét, ha a szexualitásról csak mint a családalapítás eszközéről hallanak?

Rédai Dorottya, a CEU genderkutatója a negyedik Qubit Live-on elmondta, hogy miközben a gyerekek szexuális életre nevelését Magyarországon évtizedek óta nem sikerült megoldani, a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt most már a meglévő és hatékonyan működő programokat sem merik az iskolákba meghívni. Az átlagostól eltérő identitású gyerekek pedig az eddig elérhető segítséget sem kapják meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.