2022. július 7., csütörtök

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN: SEMMI SEM IGAZOLJA, HOGY AZ OROSZOK MEGÁLLNÁNAK DONYECKNÉL

KLIKK TV
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2022.07.07.


Az orosz-ukrán háború aktuális kérdéseire kereste a lehetséges válaszokat Bolgár György a Klikk TV TÍZ című adásában Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő segítségével.


Az oroszok már elfoglalták Luhanszk megyét, a Donyeck felé indultak. A jelen állás szerint előbb-utóbb megszerzik a két szakadár területet. Több mint égető kérdés, hogy ezzel megelégednek-e az oroszok, mire lehet következtetni az eltelt négy hónapból?

„Ami 2014 óta történik Ukrajnával, az semmilyen alapot nem ad arra, hogy bízni lehetne az oroszok megállásában. Vagyis erre nemcsak az elmúlt négy hónapból lehet következtetni. Elképesztő körülmények között és nemzetközi szerződéseket áthágva bekebelezték a Krím-félszigetet majd fellázították Kelet-Ukrajna három megyéjét” – emlékeztetett a történész a Klikk TV TÍZ című műsorában.

Sz. Bíró Zoltán véleménye szerint még abban sem lehet bízni, hogy egy új megállapodást betartana az agresszor. „A francia elnök, a német kancellár és az olasz kormányfő kijevi látogatásáig még úgy tűnt, hogy az európai hatalmak egy kiegyezés irányába motiválnák Zelenszkijt. A hetek és a NATO-csúcs után, mintha eltűnőben lennének az európai és amerikai szándékok közti különbségek és egyre inkább úgy vélik, hogy jogos Ukrajna igénye a február 21-e előtt állapotok visszaállítására.”

A szakértő úgy látja, más garancia nem nagyon létezik jelenleg a háború optimális lezárására, mint egy jelentős ukrán győzelem. Ezt persze az orosz erőfölény nem könnyíti meg. „Ehhez hozzá kell tenni, hogy Ukrajna mögött viszont egy eltökélt és gazdag nyugati szolidaritás sorakozik fel, amelyik a diplomáciai, politikai támogatás mellett, jelentős haditechnikai segítséget is biztosít. Amennyiben ez kitart, van esély.”

Mindez természetesen nincs ingyen. „Egy friss kutatás szerint havi ötmilliárd dollár szükséges ahhoz, hogy Ukrajna költségvetése ne szakadjon be. Ez pedig csak addig fenntartható, amíg a nyugat segít.” Sz. Bíró Zoltán szerint – legalábbis amennyire innen, Budapestről megítélhető – az ukránok nagy többségének kitartása még töretlen, amit csak erősít az orosz hadsereg civil célpontokat sem kímélő agressziója.

A legrövidebben feltehető és a legnehezebben megválaszolható kérdés, hogy mindezt miért? Az még érthető, hogy Putyin siratja a birodalmi álmot, de az már nem, hogy ezért mi szükség van ilyen mértékű vérontásra.

„Bevallom, magam is azok közé tartoztam, akik úgy vélték, ez a háború nem történhet meg. Annyira abszurd és önsorsrontó humanitárius és gazdasági előjelei voltak, amik ezt igazolták – volna. S hogy mégis megtörtént, az valószínűleg azzal is összefügg, hogy az autokráciák egy idő után elvesztik a realitásérzéküket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.