2022. július 19., kedd

SZANKCIÓK NÉLKÜL IS ELZÁRJÁK AZ OROSZOK A GÁZT, ÉS KÁR A BÉKÉBEN BÍZNI

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2022.07.19.


Az Európai Unió szankcióit egyre többen kritizálják, de valójában még sem az olaj-, sem a szénembargó nem lépett még hatályba. Az energiaválság ráadásul nem is most kezdődött, és az Európai Bizottság tanácsadói már régen azon az állásponton vannak, hogy vagy az EU vezet be büntetőintézkedéseket, vagy Oroszország öli meg Európa energiaimportját. Mindeközben hiába kötnének békét a felek, a szankciók évekre velünk maradnak, tehát kár lenne ettől várni a világgazdaság talpra állását, mint azt az Orbán-kormány hangoztatja.


Január végén az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságánál szokatlanul nagy visszhangja lett egy továbbküldött sajtófigyelésnek, amelyből minden nap akár több is befut az emailfiókokba, sokat pedig olvasatlanul törölnek is a címzettek. Nem így volt ez, amikor megérkezett a jelentés Kadri Simson energiaügyi biztos irodájába január 28-án: a brüsszeli Bruegel Intézet egy blogposztjában már összegezte, hogy mi vár Európára, ha Oroszország leállítja a földgázszállításokat a kontinensre. A legtöbben csak a konklúziót olvasták el, amely már jelezte, hogy nagy a baj.

Ha azonban az orosz gázszállítás leállítása a következő télre is elhúzódna, az EU számára nehezebb lenne megbirkózni a problémával. Az ellátási oldalon van némi tartalék importkapacitás, de az orosz mennyiségek teljes kiváltásához szükséges mérték elérése a legjobb esetben is nagyon drága, a legrosszabb esetben pedig fizikailag lehetetlen lenne.

– szólt a jelentés összegzése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.