2022. július 1., péntek

ÚJ SZABÁLYOK JÖNNEK, NEHEZÍTETT PÁLYÁN MEHETNEK TOVÁBB A MAGYARORSZÁGI BETEGEK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.06.30.


A háziorvosoknak viszont csökkenek az adminisztrációs terheik a gyakorlatban hétfőtől vizsgázó új utazási költségtérítési szabályok miatt.


Eddig, ha a betegeknek szakrendelésre vagy egyéb orvosi ellátásra egy másik városba kellett utazniuk és igényt tartottak az útiköltségük megtérítésére, az utazás előtt a háziorvos látta el őket az ehhez szükséges igazolásokkal, nyomtatványokkal. Ez vagy úgy történt, hogy az orvos egy lepecsételt, térítésmentes utazásra jogosító utalványt adott át a betegének, vagy kiállította az „Utazási utalvány Igazolás útiköltség-térítéshez” elnevezésű nyomtatványt. Ha az utóbbi történt, az őt fogadó szakorvosnak ezen igazolnia kellett, hogy a beteg valóban ott járt. Ebben az esetben az utazás költségét a beteg megelőlegezte, mindaddig, amíg a Magyar Államkincstár a kérvényére ki nem utalta az útiköltséget.

A július elsejétől hatályos rendelet szerint ez utóbbi esetben a betegnek az utazási költség elszámolásához már nem kell előzetesen a háziorvosától kérnie ezt a nyomtatványt. Elegendő, ha a szakorvosi kezeléskor jelzi, hogy útiköltség térítést kér. Ezt az ellátás tényével együtt a szakorvosnak kell rögzítenie egy elektronikus felületen. Ha ezt a beteg akkor nem kéri, utólag nem pótolható. Ám a költségtérítési tortúrának ezzel még nincs vége. Az igény rögzítése a biztosító elektronikus felületén még nem egyenlő a kérelem benyújtásával. Ahhoz, hogy a páciens utóbb megkapja az utazási költséget, azt külön kérvényeznie kell. Vagy elektronikusan az ügyfélkapuján keresztül elérhető nyomtatványon vagy a kormányablaknál személyesen eljárva.

Ha a beteg nem tudja megelőlegezni az útiköltséget, akkor a háziorvos – a jogszabályban meghatározott betegkörnek, például a közgyógyellátottaknak, a kúraszerű ellátást igénybe vevő krónikus betegeknek, illetve azoknak, akik indokoltan nem a területi ellátásra kijelölt intézményben kaphatnak kezelést – a jövőben is állíthat ki utazási utalványt. Ezt a vonat-, illetve a buszjegypénztárban bemutatva továbbra is térítésmentes utazásra válthatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.