2022. augusztus 6., szombat

ELEMZÉS: A KREML ÉS ÁLLANDÓAN VÁLTOZÓ UKRAJNAI CÉLJAI

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.08.06.


Demilitarizáció és „nácimentesítés”; Ukrajna távol tartása a NATO-tól; a donbászi „népirtás” megfékezése és most a területszerzés az Oroszországba való beolvasztás céljából.

A Kreml számára az öt hónappal ezelőtt, február 24-én indított ukrajnai inváziónak különböző indokai és célkitűzései voltak. Ukrajna számára a válasz egyszerű: meg kell védeni a területét. A Nyugatnak azonban a változó indokokra újabb válaszokat kell adnia, hogy segítsenek Ukrajnának a háború megvívásában és megtalálni az alapot a tárgyaláshoz.

Nem könnyű, ha az ellenfél folyamatosan változtatja a hangnemet.

„Nyilvánvaló, hogy menet közben találják ki – mondta Aglaya Snetkov, a University College London nemzetközi politika előadója és a Russian Analytical Digest nevű kiadvány egyik szerkesztője. – Volt egy őrült tervük, az nem vált be, és kénytelenek voltak igazítani rajta.”

A terv legutóbbi módosítása július 20-án történt, amikor Szergej Lavrov külügyminiszter bejelentette, hogy a Kreml területi ambíciói Ukrajnában a Donbászon túlra, a központi Zaporizzsja és Herszon régióra is kiterjedtek. Mindkét régiót részben orosz csapatok tartják megszállva a háború kezdete óta, bár az ukrán erők egyre inkább feltörik védelmi vonalaikat Herszonban.

Most más a földrajzi helyzet – mondta Lavrov. – Ez nemcsak Donyeck és Luhanszk, hanem Herszon, Zaporizzsja és számos más terület. Ez egy nem szűnő, következetes és kitartó folyamat.”

Lépcsőzetes bekebelezés: kormányzat, útlevél, rubel


Hetek óta láthatók annak apróbb jelei, hogy a Kreml lopakodó adminisztratív lépéseket tesz – például útlevelet osztogat, bábkormányzatot hoz létre, ukázba adja a rubelelszámolást az üzletekben –, hogy megteremtse az orosz kormányzás alapjait...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.