2022. augusztus 8., hétfő

HITELT SZERETNE? EGYRE NEHEZEBB LESZ FELVENNI - MÁR A VÁLSÁGRA KÉSZÜLNEK A BANKOK, SZIGORÍTANAK A FELTÉTELEKEN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.08.08.


A bizonytalan gazdasági kilátások miatt a bankok az ügyfelek hitelképességének romlására számítanak. Míg az előző negyedévben nőtt a vállalatoknak és a lakosságnak kihelyezett hitelek állománya, az év második felében visszaesésre számítanak a pénzintézetek – derül ki az MNB felméréséből. Minden hitel esetében szigorítanak a feltételeken, egyre drágább és nehezebb lesz kölcsönhöz jutni.

Nemcsak a vállalati, hanem a lakossági ügyfeleknek is egyre nehezebb lesz hitelhez jutni – derül ki a Magyar Nemzeti Bank felméréséből. Az MNB minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak.

A banki válaszokból kiderült, hogy a vállalati hitelpiacon még változatlan hitelfeltételek jellemezték a második negyedévet, előretekintve azonban a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a bankok nagyobb része szigorítást tervez a sztenderdeken. A negyedév során a vállalati hitelek iránti kereslet élénküléséről számolt be a bankok nagyobb hányada, ami elsősorban a kkv szegmensben, valamint a devizahitelek és a hosszú lejáratú hitelek iránt jelentkezett. A következő fél évben ugyanakkor a bankok többsége a kereslet általános csökkenésére számít a vállalati szegmensben, nagyobb részük a hosszú lejáratú hitelek kapcsán visszaesést, míg a rövidlejáratú finanszírozás iránt magasabb keresletet vár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.