2022. augusztus 6., szombat

KIVÁGJUK MAGYARORSZÁG ERDEIT, DE A RÁSZORULÓKNAK ÍGY SEM FOG JUTNI TÉLI TÜZELŐ

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2022.08.05.


Orbán Viktor megígérte, a kormány megcsinálta: átáll fatüzelésre az ország. Orbán pontosan egy hete nyilatkozta a Kossuth Rádióban, hogy a kormány mostantól – évtizedes trendeket megfordítva – azon lesz, hogy az emberek „lejöjjenek a gázról”. A váltáshoz szükséges tűzifáról hazánk erdei fognak gondoskodni: a kormány előírta az erdőgazdaságoknak, hogy vizsgálják felül, miképp lehetne minél több fát kivágni tűzifának, azóta pedig már rendeletben könnyített a fakitermelés szabályain. Az intézkedés a nyilvánvaló természetvédelmi károkon túl népegészségügyi problémákat is okozhat, valamint újfent kikerüli a valós szociális szempontok érvényesítését.

A Habitat for Humanity Magyarország információi szerint

eddig a háztartások csaknem 40 százaléka, elsősorban az alacsonyabb jövedelműek használtak szilárd tüzelőt.

Körülbelül a felük vegyesen fűt fával és gázzal, a legalacsonyabb jövedelmű rétegek pedig jellemzően csak szilárd tüzelőanyagokkal fűtöttek. A rezsicsökkentés átalakítása azonban még több embert terel a szilárd tüzelőanyagok használata felé.

Ráadásul mostanra a kormány kimondott céljává vált a társadalom szilárd tüzelésre való átállítása, nemcsak a lakosság, de többek között az iskolák és a tűzoltóság számára is a szilárd tüzelést javasolják, illetve írják elő az állami szervek. Nem meglepő tehát, hogy a tűzifa és az egyéb szilárd tüzelők (pl. szén) ára drasztikus emelkedésnek indult, sőt, számos tüzépen mostanra elfogytak a készletek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.