2022. augusztus 15., hétfő

NAGY MINISZTER ÖSSZEVONJA HOMLOKÁT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.15.


Nagy István agrárminiszterünk csudálatos műalkotással rukkolt elő a Facebookon mindannyiunk legnagyobb gyönyörűségére és boldogságára. Közzé tett egy képet, amely két részből áll. Felül egy kiégett, szikes föld látható haldokló, ványadt növényekkel, alatta pedig – mintegy a miniszteri koponyán hordozás képzetét keltve – Nagy István szeme mutatkozik, fölötte az erősen ráncolt homlokával, mintha a pusztaság súlya redőzné alatta a bőrt, kínok közepette. Ám Nagy István miniszteres urunk nem azt írta a mű értelmezéshez, ami panelproliilag fakadhatna belőle, hogy miszerint szétmegy a fejem, csezmeg, hanem a köznapoktól elemelődve az esztétikum világába megtudhattuk: „Összefüggések. Aszály 2022.”

Mintha a múziumban volna a képhöz írva a címe, hogy aszongya: „Mona Lisa”, és a bávatag nagyközönségek néznék tátott szájjal, olykor késztetést érezve arra, hogy hozzá vágjanak egy tojást. Kitetszett így, hogy miniszteres urunkban egy festőbe ojtott költő veszett el, szertefüggő értelmezéseket lehetővé téve a gondoktól gyötört miniszteri homloknak. Viszont ettől eső nem lesz, és ugyanúgy odavannak a vetések, mintha nem csodálhatnánk ezt a homlokot, ami olyan, mintha egy shar pei kutya volna, akiket azért szeretünk, márt három számmal nagyobb bőrt hordanak, mint kellene nekik. Nagy miniszteres urunk kormányunk tagja, és így kormányoz: sokértelmű, aggodalmas képeket eszkábál nagy műgonddal.

Az aszály, az nem tréfadolog, felette semmilyen kormányoknak hatalma nincsen, még magának Orbán Viktornak sem, bár ebben nem vagyunk egészen bizonyosak. Olyannyira kívül esik ez a tehetni valamit is körén, hogy még Novák K. államelnök is imádkozott miatta, igaz, nem a keresztényi kipcsak földnek megfelelőn a liturgia szerint, hanem Kovács Katalinnal szólva, az ő dalával, miszerint „Add már uram az esőt”. De nem adta a nyüves, ezek szerint Novák K. államelnök szava sem ér az égig, vagy az ő istene sem mindenható. Komoly dolgok ezek, legalább annyira, mint Nagy miniszter ráncolt homloka, amiben azért fölfedezhetjük a népi vonalat, ahogyan annak idején Rózsa Sándor meg a szemöldökét vonta össze.

Mindez is azonban csak a burok. Mert voltaképp az az igazi kérdésünk, Nagy miniszteres urunk mi az anyánk valagának rakosgat ki ilyen képeket a Facebookra, mint mikor például Varga J. hegedül vagy dekázgat, Németh Sz. pacalt kavar az üstben, vagy egyenesen maga Orbán V. tölt kolbászt, esetleg koviubival bíbelődik, miközben pedig az ország épp csúszik vissza a középkorba, vagy egy kicsit messzebbre. Aztán arra kell rájönnünk, hogy az ország, amit ezeknek gondozgatni kellene, azért megy szarrá a kezeik között, mert kormányozni ezek nem tudnak. Illetve a Facebookon való ténykedésük a kormányzás maga. Itt tesznek közzé hülye, átgondolatlan és aljas rendeleteket meg határozatokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.