2022. szeptember 13., kedd

FOLYTATÓDIK IVÁNYI GÁBORÉK ZAKLATÁSA - A BM-BEN NEM TUDJA A BAL KÉZ, MIT CSINÁL A JOBB

JELEN.MEDIA
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2022.09.12.


Miközben a hatalom – a tankerületi központokon keresztül – éppen megfélemlíteni próbálja az elkeseredésükben polgári engedetlenséggel tiltakozó pedagógusokat, a köznevelésért felelős államtitkár is végzi a dolgát: Maruzsa Zoltán 80 millió forintot vont el az Iványi Gábor lelkész vezette egyháztól. Az intézkedés háromezer, hátrányos helyzetű gyerek oktatását veszélyezteti.


Már sokan ismerik a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) történetét a nemzeti együttműködés rendszerében. Orbán Viktor a 2010-es hatalomra jutása után hozzányúlt az egyházi törvényhez, és 2012-ben megvonta a több mint negyven éve bejegyzett MET egyházi státuszát. A MET és a hozzá kapcsolódó Oltalom Karitatív Egyesület így elesett a személyi jövedelemadó egyházak részére felajánlható 1 százalékától. Ez a pénz, illetve az egyházi státuszból eredő normatíva kihullása a MET költségvetéséből, rendkívül súlyos finanszírozási nehézségek elé állította az intézményrendszert. Ez az oka annak, hogy az elmúlt tíz évben hatalmas köztartozásokat halmozott fel, ami miatt az adóhatóság tetemes mértékű bírságot is kiszabott. Iványi Gábor, a MET vezetője hiába érvel azzal, hogy azért keletkezik adósság, mert egyháza nem kapja meg az államtól a nekik jogszerűen járó támogatásokat, a hatóságok az írott jog szerint cselekszenek. Márpedig a magyar kormány nem rendezte a MET státuszát.

Holott a MET 2017-ben pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyar állam ellen. A strasbourgi grémium kimondta, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg az egyházi státuszától, sőt a visszamenőleg visszatartott pénzről is kimondta, hogy az visszajár. Viszont a bíróság az egyházi státusz rendezéséről külön nem rendelkezett. Így ezt a kormány továbbra sem tekinti feladatának. Ugyan a MET 2021-ben visszakapta az adóhatóságtól az egyházi egyszázalékok fogadásához szükséges technikai számot, de az intézmények kiszámítható működtetéséhez szükség lenne a státuszuk rendezésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.