2022. szeptember 29., csütörtök

JOSEPH STIGLITZ: A PIACOT SZABÁLYOZÓ LÁTHATATLAN KEZET AZÉRT NEM LÁTTA SENKI, MERT SOHA NEM IS LÉTEZETT

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2022.09.29.


Joseph Stiglitz már visszatérő vendégnek számít a Közép-Európai Egyetemen: legutóbb 2014-ben látogatott Budapestre, ahol az akkor még Magyarországon működő CEU-n az illiberalizmusról tartott előadást. Most, 2022-ben visszatért a CEU-ra, méghozzá a saját kérésére, mert amint elmondta, úgy gondolja, hogy az egyetem nagyon hasonló társadalmi kérdésekkel foglalkozik, mint amilyenekkel ő.

Stiglitz ezúttal nem az illiberalizmusról, hanem a neoliberális társadalom gazdasági és egyéb problémáiról tartott előadást – az illiberalizmusról meg legyen elég annyi, hogy többek között annak köszönhetően is alakult úgy, hogy a Nobel-díjas közgazdász most már nem Budapesten, hanem a CEU bécsi kampuszán tartotta meg az előadását, méghozzá telt ház előtt. Az eseményt élőben, Zoomon keresztül is lehetett követni.



Freedom and Coercion, Opportunity and the Economy: Neoliberalism, the Individual, and Society, értem?

Az előadás a címe alapján bármiről szólhatott volna: „Freedom and Coercion, Opportunity and the Economy: Neoliberalism, the Individual, and Society”. Na, erre varrjál gombot – gondoltam, amikor a lefagyó Zoommal hadakoztam, miközben némileg szorongtam is tőle, hogy vajon fogok-e akár egy büdös szót is érteni a sztárközgazdász mondanivalójából. Egy rövid bevezető után Stiglitz meg is kapta a szót, és kiderült, hogy a félelmeim alaptalanok voltak, az előadást bárki megérthette, aki minimálisan is érdeklődik a politikafilozófia vagy a társadalomelmélet iránt. Stiglitz egyébként akármilyen rutinos előadó (tanított a Stanfordon, a Princetonon és Oxfordban is, jelenleg pedig a New York-i Columbia professzora), az egyébként elég szűkre szabott, egy órás időkeretet nehezen tudta tartani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.