2022. szeptember 20., kedd

NAGYOT MEGY MOSTANÁBAN CSÁK JÁNOS

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.19.


Nagyot megy mostanában Csák János. Ő a kulturális miniszter. 2018-ban még Móricz Erdély-trilógiájáról is írt, mert akkor ahhoz is értett. Efféle elrettentő közhelyeket vetett papírra: „Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája megkerülhetetlen mű annak, aki átgondolt életet kíván élni… A világ végtelenül összetett, az ember esendő, még ha a Jóisten a maga képére alkotta is… Ebben az ősi burjánzásban segít eligazodni Móricz, aki (helyettünk is) összejárta a társas lét pokolbugyrait és boldogságszigeteit. Magába szívta, bensővé tette az elállatiasodott létben tengődők vakkanásait éppúgy, mint a szeretetet és értelmet teremtő emberek kedvességét… A vizsgálódás egyik terepe a férfi-nő viszony, hiszen a férfi-lét fő kérdése a nő… A női lélek megértése férfiésszel reménytelen vállalkozás… Móricz a férfi-nő viszonyt, a boldogság és a hatalom jelenségeit magyar sorsok keretében mutatja be… Móricz felteszi a kérdéseket, szereplői válaszokat kínálnak. Aki szereti az életet, és vizsgálatra érdemes életet kíván élni, nem kerülheti meg a könyv kérdéseit.”
Vagyis négy évvel ezelőtt még azt írta, hogy „a női lélek megértése férfiésszel reménytelen vállalkozás.” Mára vagy úgy gondolja, hogy immár megértette a női lelket, vagy belátja magáról, hogy a férfiész teljes hiányában leledzik, minthogy kiadta az ukázt: 29 éves kor előtt kellene szülniük a nőknek az első gyereket, hogy maradjon idő a többire.
Megszab, megmond, irányt mutat, elvár. Okos fejében ennyi merül csak fel, semmi egyéb. Pedig volnának ötleteim. De szerinte nincs is másra szükség, elvégre a nő szülőautomata, a férfi politikus által beprogramozható, s amikor a nő ráér, mert bejött a konyhából, akkor tudja a helyét és a dolgát. Szüljön 29 éves korig egyet, hogy utána jöjjön a többi. Politikailag fialjon le, kölykezzen, szoptasson, aztán megint elölről. Egyet a papának, egyet a mamának, egyet a hazának.
Csák János pedig szívhangot hallgat, aztán „felteszi a kérdéseket”, s a magyar valóság „szereplői válaszokat kínálnak.”
Nyomdafestéket aligha tűrőeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.