2022. szeptember 30., péntek

NÉPSZÁMLÁLÁS 2022: MÉG MINDIG LEHETNEK ÉRZÉKENY KÉRDÉSEK A KISEBBSÉGEK SZÁMÁRA

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.09.30.


Szombaton indul a népszámlálás Magyarországon, először online, majd azokat, akik nem éltek vele, számlálóbiztosok keresik fel. A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de a nemzetiségi, vallási témájúakra nem. Kovács András szociológus szerint sokat elárul majd, hogy milyen válaszok születnek ez utóbbiakra, és a Fidesz fő politikai lépéseinek tízéves eredményeiről is képet kaphatunk.


A tízévente tartott népszámlálás eredetileg 2021-ben lett volna itthon, de a koronavírus-járvány miatt a kormány idénre halasztotta. Október elsején kezdődik, a részvétel kötelező. A kérdőíveket október 16-ig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett online kérdőív.

Nagyon érdekes kérdés lesz, hogy az érzékenyebb témákra, például a nemzetiségi és vallási kérdésekre, amelyeket nem kötelező kitölteni, milyen válaszok születnek, egyáltalán a válaszadási hajlandóság mennyiben változik – mondta a Szabad Európának Kovács András Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Emlékezetes, hogy a legutóbbi, 2011-es népszámláláson sokkal kevesebben mondták magukat cigány nemzetiséghez tartozónak, mint ahányan más adatok alapján az országban élnek – emelte ki a szociológus. Hamarosan kiderül, ez változott-e tíz, pontosabban 11 év alatt. Szerinte nem, az oka pedig világos: az emberek nem szívesen választanak önstigmatizáló megjelöléseket. Ma Magyarországon a legtöbb esetben ez ilyen kategória szerinte.

„Németnek, szlováknak, lengyelnek, örménynek lenni nem az, de vannak olyanok, ami az, ilyen a cigány és bizonyos szempontból a zsidó is” – fogalmazott.

Mint mondta, a vallás esetében fontos szempont, hogy a kérdés mire irányul, a vallásgyakorlásra, a felekezethez-vallási közösséghez tartozásra vagy a családi hagyományokra...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.