2022. szeptember 16., péntek

PEDAGÓGUSOK: NEM VAGYOK JÓ VÉLEMÉNNYEL A KOLLÉGÁIMRÓL

NAPI.HU
Szerző: KONCSEK RITA
2022.09.15.


Engedetlenségi akciók tömegével indult az új tanév a közoktatásban, ugyanakkor a pedagógusok azt érzik, nem elegen állnak ki a jogaikért. A leszakadó településeken Ritók L. Nóra szerint a szülői háttér hiánya is jelen van, így nincs kivel összefogniuk a pedagógusoknak. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint a tanárok belekényelmesedtek a helyzetükbe.

Válságos állapotban van az oktatás, hiszen nemcsak az alacsony pedagógusbérektől, a tanárhiánytól, de a letaníthatatlan mennyiségű tananyagtól, a differenciálás hiányától, és a túlcentralizáltságtól is szenved - hangzott el a Republikon Alapítvány oktatási konferenciáján.


Az elmúlt egy évtized mérlege, hogy az oktatás színvonala mélyponton áll, a tanulók tudása nemzetközi összehasonlításban is gyatra, és egyre több diák kerül ki az iskolából végzettség nélkül. Az alulfizetett tanárok tömegével hagyják el a pályát, és egymást érik a szakmában maradó pedagógusok sztrájkjai, engedetlenségi mozgalmai...

...Egy kezdő pedagógus fizetése 14 évig nem változik

Ma gyakorlatilag a szegénységet választja az, aki pedagógusnak tanul, mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke. Tíz éve küzdünk a pedagógusok jobb megbecsüléséért.

Hangsúlyozta egy kezdő pedagógus bruttó bére 312 ezer forint, ami 14 éven keresztül nem is változik majd. Szakszervezeti vezetőként megerősítette, azok a kollégák, akik nagyvárosban élnek, hamarabb beállnak a polgári engedetlenségi mozgalmakba, mint egy kistelepülésen egyedül dolgozó tanító. Úgy véli, hogy amikor a fővárosi elit iskoláiban is megjelent a szaktanárhiány, ekkor robbant be ismét az elégedetlenségi mozgalom pedagógusok között.

Jelenleg 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból és a jövőre nézve sincsenek jó hírei:évente csupán 2300 gyakornok lép be az oktatási rendszerbe,
az idei tanévben 4800-an mennek majd nyugdíjba,
2023-ban 6000-en érik el a nyugdíjkorhatárt,
2024-ben 6500-an,
2025-ben pedig 7200-an lépnek ki a közoktatásból,
arról pedig nincs adatuk, hogy a nők 40 kedvezmény miatt hányan választják a nyugdíjas éveket az oktatás helyett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.