2022. szeptember 24., szombat

TÉNYLEG NEKÜNK FÁJNAK JOBBAN AZ OROSZOK ELLENI SZANKCIÓK?

HVG
Szerző: Dzindzisz Sztefan
2022.09.24.


Bár sokan bíztak abban, hogy az orosz gazdaság egyből megroppan az Ukrajna elleni háború nyomán elrendelt nyugati szankciók miatt, ez nem történt meg. Ugyanakkor az sem igaz, hogy ezek az intézkedések nem érnek semmit sem. Próbálunk igazat tenni abban, kinek is fájnak jobban a szankciók.


"Az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálatára novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, és mindent meg kell tenni, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja"

mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzet tudósítása szerint a Fidesz–KDNP frakcióülésén Balatonalmádiban.

A miniszterelnök szerint ugyanis, ha megszűnnének a szankciók, akkor az árak rögtön megfeleződnének, Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót, és amúgy is, „az uniós bürokraták nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak”.

Ezzel Orbán ismét elővette a Fidesz régóta hangoztatott üzenetét, miszerint az orosz gazdaságnak szinte meg se kottyannak a nyugati szankciók. És ilyenkor lehet mondani, hogy február 24-én, amikor kitört a háború 91,9 rubelt kellett fizetni egy euróért, ma meg már csak nagyjából 60-at. Vagy hogy az orosz állam olaj- és gázbevételei sosem látott rekordokat döntöttek a nyáron, amire jó bizonyíték az is, hogy a Gazprom az idei első félévben több mint 16 ezer milliárd forint nyereséget termelt, amelynek mintegy fele közvetlenül is az államkasszában landol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.