2022. szeptember 24., szombat

TRAUMÁK ÉS MEGALÁZTATÁS HELYETT FELVILÁGOSÍTÁSSAL KELLENE MEGELŐZNI A NEM KÍVÁNT TERHESSÉGET

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.09.23.


Múlt héten jelent meg az abortusz szigorítását célzó kormányrendelet, melynek értelmében csak akkor végezhető terhességmegszakítás, ha a nő rendelkezik olyan orvosi lelettel, amely rögzíti, hogy „egyértelműen azonosítható módon” megmutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” – vagyis meghallgattatták vele a magzat szívhangját. A rendelet futótűzként terjedt a médiában, és bár sokan kritizálták a dokumentumot, többen kiálltak a nők reprodukciós jogát súlyosan korlátozó intézkedés mellett.

Annak ellenére, hogy a jogszabály többek között orvosszakmailag is botrányosan aggályos, a Magyar Orvosi Kamara támogatását fejezte ki a szigorítással kapcsolatban, emellett publicisták is hangot adtak elégedettségüknek a rendelet kihirdetését követően. Érvelésükben olyan erősen moralizáló, sőt, képmutató hangnemet ütöttek meg, amely teljesen figyelmen kívül hagyja az anyák emberhez méltó bánásmódját, a nők reprodukciós szabadságát, valamint a kormány által üldözött szexuális prevenció lehetőségét.

Akkor hol marad a Kamara etikai kódexe, amikor várandós nőket aláznak meg?

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának elnöke, Böszörményi-Nagy Géza a napokban úgy nyilatkozott a rendeletről, hogy a MOK mind a beteg érdekében, mind pedig etikai szempontból támogatja a módosítást.

„Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni.”

Az érvelés azonban nem egyenlő a megalázással és a nő hibáztatásával, rengeteg abortuszra kényszerülő páciens mégis ezt tapasztalja, nemcsak a kórházakban, de a társadalom részéről egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.