2022. október 23., vasárnap

56 ÉS A HAZUGSÁGOK

PENDULUM BLOG
Szerző: SÁROSI PÉTER
2022.10.23.


Többször is hazudtak nekünk - és mi magunknak is - 1956-ról.


Egyszer akkor, amikor letagadták, hogy forradalom volt, és felépítették az ellenforradalom mítoszát. Másodszorra pedig akkor, amikor a rendszerváltás után felépítettünk a hős, bátor magyar nép mítoszát, ami 1956-ban megmutatta az egész világnak, hogy mennyire szereti a szabadságot.

Ez utóbbi sem teljesen fedi ugyanis a valóságot: a magyar nép nagy része 1956-ban is azt tette, mint máskor. Mint mindig. Lapított. Kivárt. Helyezkedett.A forradalmat pár ezer ember csinálta meg - és csinálta végig, vállalva a következményeket érte. Mert, ahogy Martin Luther King megfogalmazta, mindig a kreatív elkötelezett kisebbség teszi jobbá a világot. A többség pedig alkalmazkodik a változó szelekhez.


Garibaldi mondása: "milyen kevesen voltunk, és milyen sokan maradtunk" - igaz az 56-os forradalomra is. Hiszen valahogyan 1989 után lett az, hogy minden bokorban egy forradalmárt találtunk, aki hirtelen felfedezte, hogy ő micsoda nagy ellenálló volt az átkosban.

1956. október 23-át nem lehet értelmezni és megérteni anélkül, hogy ne tennénk oda mellé 1957. május elsejét.

A napot, amikor, a történészek kifejezésével, a magyar társadalom teljesen kapitulált. Hogy ezen a napon százezres tömeg vonult fel ünnepelni azt a Kádár-rendszert, ami még javában folytatta a kivégzéseket, nem lehet egyszerűen megmagyarázni a félelemmel.

Sajnos az van, hogy a 20. századi magyar történelem egyik legemelkedettebb pillanatát, október 23-át, alig hat hónap választja el az egyik legcsúfosabb mélypontjától. Amit ma már próbálunk a jótékony feledés homályába burkolni.

Mint ahogy próbáljuk a jótékony feledés homályába burkolni azt is, hogy a magyar írástudók színe-java elárulta a forradalmat és aláírta azt a nyilatkozatot, amiben a magyar értelmiség követel az ENSZ-től, hogy állítsa le a forradalommal kapcsolatos vizsgálatát. És a gaz nyugati imperialisták beavatkozásának nevezi a forradalmat.

Sokan kérdezik manapság: hogyan lehet egy egykor oly bátor nép, ami 56-ot csinálta, ennyire gyáva, mint most? Nos, ha október 23. mellé odatesszük 1957. május elsejét, akkor összeáll a kép...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.